Parlamentarul PSD Adrian Streinu Cercel, preşedintele Comisiei de sănătate din Senat, a explicat de ce social democrații nu sunt de acord cu proiectul legislativ potrivit căruia personalul unor unităţi publice şi private este obligat să prezinte la locul de muncă certificatul digital privind COVID-19.
Ieri, proiectul a picat în Senat, dat fiind că nu au fost întrunite cele 69 de voturi necesare – au fost 67 de voturi „pentru”, 60 „contra” şi două abţineri, acum urmând votul în Camera Deputaților.
Chiar dacă PNL, UDMR și USR au anunțat că susțin proiectul, reprezentanții AUR și social democrații nu văd cu ochi buni inițiativa legislativă, iar Streinu Cercel a subliniat că înainte de toate este importantă testarea, nu instituirea unor obligații care ar „goli” de personal anumite sectoare.
„PSD a propus introducerea testării gratuite pentru determinarea anticorpilor. Dat fiind că noi am înregistrat un procent de circa 60% din populație care s-a infectat cu SARSCOV-2 cu o formă asimptomatică sau ușor simptomatică, neglijabilă clinic, și care nu figurează nicăieri şi nici nu se pot înregistra pe platformă pentru a obține un certificat verde, este evident că printr-un test extrem de simplu, efectuat de medicul de familie, ar putea avea posibilitatea să urce acest rezultat pe platformă, pentru a beneficia de certificat verde.
România nu își permite să piardă din forța de muncă, mai ales în sectoarele critice, prin urmare sunt împotriva obligativității certificatului verde la locul de muncă. Am votat împotriva introducerii unei legi care include discriminări între diverse categorii de angajați ce ar produce un hazard sanitar”, a arătat medicul infecţionist Adrian Streinu Cercel.
Potrivit formei iniţiatorilor – PNL şi UDMR, propunerea legislativă prevede că personalul unităţilor sanitare publice şi private, aflate în subordinea sau coordonarea Ministerului Sănătăţii, din cadrul caselor de asigurări de sănătate, Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratului General de Aviaţie al Ministerului Afacerilor Interne şi unităţilor subordonate, precum şi din cadrul laboratoarelor de analize medicale este obligat să prezinte la locul de muncă certificatul digital al UE privind COVID-19.
Concret, este vorba despre certificatul atestă fie trecerea a cel puţin 10 zile de la vaccinarea cu schema completă împotriva virusului SARS-CoV-2, fie trecerea prin boală şi încadrarea între a 15-a şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu acest virus, fie un rezultat negativ certificat al unui test RT-PCR (valabilitate 72 ore) sau antigen rapid (48 de ore). Printr-un amendament, a fost adăugat și personalul unităţilor de asistenţă medicală profilactică şi curativă şi persoanele fizice care activează ca furnizori de servicii medicale, de dispozitive medicale şi de medicamente.