Crin Antonescu, despre refacerea coaliției. „E o variantă înfundată”

Fostul lider al PNL consideră că sunt șanse foarte reduse, chiar și pentru o refacere conjunturală, între cele două partide existând ostilitate și îndoială

Fostul președinte al PNL, Crin Antonescu a afirmat, la Digi 24, că sunt șase foarte rduse de a se reface coaliția între PNL și USR, în contextul în care între cele două partide există nu doar ostilitate, ci și conflicte fundamentale. La acestea, s-ar mai adăuga, în opinia sa, și îndoiala privind capacitatea actului de guvernare.

„Se vorbeşte despre refacerea coaliţiei cu USR. Personal, cred că asta e o variantă înfundată. (…) Niciodată nu am văzut sau nu am simţit atâta ostilitate între două partide câtă există, de fapt, între PNL şi USR astăzi. Şi mă tem că, şi în ipoteza în care această coaliţie s-ar putea reface conjunctural, sub diverse presiuni în acest moment, ea nu are cum să dureze pentru că acolo, în interior, conflictele din interior sunt fundamentale”, a spus Crin Antonescu, la Digi 24.

Acesta a dat câteva exemple de „rele practici” în privința colaborării dintre cele două formațiuni, ce s-au lăsat cu discuții aprinse la nivelul administrației locale. „În al doilea rând, există răspândită masiv în rândurile Partidului Naţional Liberal – şi cred că pe bună dreptate – o îndoială majoră în legătură cu capacitatea actului de guvernare, actului de administraţie la partenerii posibili sau partenerii foşti din USR, vezi guvernarea anului 2016, vezi guvernarea recentă la Ministerul Sănătăţii, vezi experienţele aproape traumatizante de pe la primăriile Sectorului 1 din Capitală sau Primăria Timişoara ş.a.m.d.”, a afirmat Crin Antonescu.

De dreapta, și nimic mai mult

De altfel, considerentul că cele două partide sunt ambele de drepta, deci ar avea puncte comune, pare să nu fie suficent pentru susținerea ideii de coaliție. „Singurul argument care se invocă, și anume că sunt două partide de dreapta, nu stă în picioare, pentru că nimeni nu îmi poate da un singur element prin care USR să fie definit ca partid de dreapta. Chiar și în Parlamentul European, cele două partide fac parte din grupuri diferite și adeseori aflate în conflict”, a mai spus Antonescu.

Premierul desemnat Nicolae Ciucă are o misiune aproape imposibilă în contextul actual, lovindu-se de refuzuri, atât în privința refacerii coaliției, cât și pentru convingerea celor de la USR și PSD, pentru susținerea unui guvern minoritar. De altfel, PSD a pus condiții pe care liberalii nu le pot accepta, pe lângă „decalogul” lui Ciolacu, inclusiv cooptarea unor miniștri în Cabinetul Ciucă, pe surse fiind vorba de șapte portofolii, la fel câte ar avea și PNL.

Florin Cîțu, despre refacerea USL: „PSD încearcă să forțeze nota”

Articolul precedentRepublica Moldova a primit 60 de milioane de euro din partea Comisiei Europene
Articolul următorStreinu Cercel, despre legea certificatului verde obligatoriu: „România nu își permite să piardă din forța de muncă, mai ales în sectoarele critice”