Klaus Iohannis

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a cerut, luni, demararea procedurii pentru verificarea averii președintelui Klaus Iohannis, dar și convocarea președintelui la această ședință. Mai mult, în ședința Birourilor Permanente Reunite, reprezentanții USR au votat împreună cu cei de la AUR pentru introducerea pe ordinea de zi a solicitării AUR.

Temeiul legal al solicitării este constituit de art 25 din Legea nr 115/1996 pentru declararea și controlul averii demnitarilor, magistraților, a unor persoane cu funcții de conducere și de control și a funcționarilor publici, care prevede „Averea Președintelui României va putea fi cercetată numai după încetarea exercitării mandatului, iar pe durata acestuia, numai la solicitarea sa sau pe baza hotărârii Parlamentului României, adoptată cu votul majorităţii deputaților şi senatorilor. În acest ultim caz, Preşedintele României poate da Parlamentului explicații cu privire la faptele ce i se impută”.

Solicitarea grupului parlamentarilor AUR către Biroul Permanent al Senatului
Preluare G4Media

Inițial, cererea celor de la AUR a fost depusă doar la Biroul Permanent al Senatului, care a trimis solicitarea către Birourilor Permanente Reunite. În ciuda respingerii PNL de introducere pe ordinea de zi, USR nu doar că a vrut acest lucru, dar a și cerut trimiterea documentului la Comisia Juridică, invocând procedura parlamentară.

La vot, parlamentarii PNL și UDMR au votat împotriva suplimentării ordinii de zi, în timp ce USR și AUR au votat pentru. Parlamentarii PSD (7 voturi) s-au abținut, asfel că solicitarea nu a trecut de Parlament.

 Au fost 11 voturi ale PNL și UDMR și 7 voturi ale USR și AUR. Solicitarea a fost respinsă.

Anca Dragu (USR): „Mandatul nostru este clar, noi nu susţinem un guvern minoritar”

Articolul precedent2.500 de euro, mită pentru un polițist de frontieră pentru a scoate din țară un condamnat
Articolul următorRafila nu ar vrea să conducă Ministerul Sănătății într-o „mare” liberală