Scăderea taxelor și impozitelor, plata facturilor amânată și sprijin de urgență pentru clienți reprezintă câteva dintre măsurile pe care Comisia Europeană (CE) le-a luat pentru prevenirea unei crize a prețului la facturile de la energie. Mai mult, cum prețurile la energie nu o să scadă pe tot parcursul iernii, CE a oferit statelor membre mai multe măsuri.
Altfel spus, printre măsurile pe termen scurt adoptate astăzi, consumatorii afectați de sărăcia energetică vor putea primi un sprijin prin bonuri valorice sau plata parțială a facturilor. Ele vor fi fi acoperite din veniturile EU ETS. De asemenea, luarea măsurilor de protecție pentru a evita deconectarea de la rețea și autorizarea reportării temporare a scadenței facturilor.
Creșterea prețurilor la energie și gaze a afectat toată Europa
Uniunea Europeană, în conformitate cu normele privind ajutoarele de stat, va acorda ajutoare tuturor întreprinderilor și industriilor. De asemenea, statele membre vor putea reduce temporar taxele și impozitele pentru gospodăriile vulnerabile, se arată în comunicarea Comisiei Europene.
Măsurile pe termen mediu adoptate de Comisia Europeană
Uniunea Europeană urmărește să investească în energia din surse regenerabile și eficientizarea licitațiilor pentru sursele regenerabile de energie și a procedurilor de acordare de licențe și autorizații. Mai mult, UE își dorește o consolidare a rolului consumatorului pe piața energiei. Cu alte cuvinte, consumatorii să aibă posibilitatea de a alege furnizorul și de-ași genera propria energie electrică, de a construi comunități energetice.
Comisia Europeană a precizat că e nevoie ca organismele europene de reglementare în domeniul energiei (ACER) să analizeze avantajele și dezavantajele organizării actuale a pieței energiei electrice și să propună recomandări Comisiei. De altfel, analizarea beneficiilor potențiale ale unui sistem voluntar de achiziționare în comun de către statele membre a unor stocuri de gaze naturale e altă măsură luată de CE.
Conform datelor Institutului Național de Statistică ( INS), în perioada septembrie 2020 – septembrie 2021, prețurile la energie au crescut cu 25 %, iar la gaze naturale cu 21 %. Mai mult, prețul alimentelor a cunoscut o creștere considerabilă, de exemplu uleiul s-a scumpit cu 24%, iar cartofii cu aproape 13%.
Și inflația a urcat la 6,3% în septembrie, cu o creștere de 1 % față de luna anterioară, în condițiile în care mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 9 %, iar serviciile cu 4 %.