Parlamentul României a fost scena unui scandal fără precendent, după ce liderul deputaților liberali, Florin Roman a fost scos cu forța de la prezidiu, iar chestorii i-au tras, la propriu, scaunul de sub el.
Întregul scandal a pornit de la cine va fi la prezidiul ședinței plenului reunit al celor două Camere, în contextul în care șeful Camerei Deputaților, Ludovic Orban și-a delegat aceste atribuțiuni și a absentat. De altfel, liderul deputaților din partea USR PLUS, Ionuț Moșteanu a precizat de la microfon, citind din regulament, faptul că în lipsa lui Orban respectiva ședință trebuie prezidată de șefa de la Senat, Anca Dragu (USR PLUS) și nu de vice-președintele Camerei Deputaților, Florin Roman.
Cum acesta din urmă a refuzat să părăsească prezidiul, a fost necesară intervenția chestorilor, care, în timp ce Roman se ținea de microfon, i-au tras, la propriu, scaunul de sub el. Toată scena a putut fi văzută atât pe canalul de YouTube al Camerei Deputaților, cât și pe live-ul făcut de co-președintele AUR, George Simion.
„Nu m-am aşteptat la o asemenea încercare de preluare a puterii, este ceva de neimaginat, dumnealui se ţinea efectiv de microfon”, a declarat preşedintele Senatului, Anca Dragu.
Florin Roman, comparat cu Iordache și Dragnea
Situația din Parlament a fost comparată de Dan Barna, cu cea a lui Florin Iordache, cel care după ce luase cuvântul a arătat spre public degetul mijlociu. „Am văzut o încercare disperată a unui membru din echipa lui Forin Cîţu de a uzurpa conducerea şedinţei. Ceea ce a făcut astăzi domnul Florin Roman ne aduce aminte exact de momentele cu Iordache şi Dragnea, momente pe care România le credea depăşite”, a afirmat, joi, Dan Barna.
De altfel, George Simion a declarat după ședință că va face plângere penală împotriva lui Florin Roman, acuzația fiind de uzurparea de calități oficiale. „Este exact reacția pe care o vedem în societate la încălcarea legilor și a Constituției”, a reacționat Simion, când a fost întrebat cu privire la invectivele ce se aud tot mai des pe holurile Parlamentului.
După ce spiritele s-au calmat, ședința plenului a fost reluată, iar cele două puncte de pe ordinea de zi au fost supuse votului (înființarea Comisia de anchetă cu privire la creșterea energiei), respectiv citirea moțiunii de cenzură. De altfel, în ciuda insistențelor, nu a fost votată și introducerea pe ordinea de zi a calendarului moțiunii de cenzură.
Live: USR PLUS și AUR își citesc moțiunea de cenzură în plenul Parlamentului