Emil Boc i-a răspuns ieri lui Ludovic Orban, după ce acesta a ieșit „la atac” și a explicat de ce, din punctul lui de vedere, primarul municipiului Cluj-Napoca nu este în măsură „să dea lecții politice”. Ieșirile publice ale acestora sunt într-un context ușor de ghicit: Boc îl susține pe Florin Cîțu în cursa internă a PNL.
Dacă Orban a criticat modul în care Boc a făcut politică, dând exemplu procentele de încredere pe care le-a primit la vot defunctul PDL, acesta din urmă a avut la rândul său câteva lucruri de punctat.
E adevărat, nici PNL nu stă tocmai bine în sondaje, aceasta în condițiile în care ultimele alegeri nu au adus un scor care să îl facă mândru pe Orban, iar Boc atrage atenția că modul în care s-a cristalizat actuala coaliție de guvernare a fost doar pentru a-i asigura actualului lider al liberalilor un mandat în fruntea Camerei Deputaților.
Astfel, Boc arată că Orban a fost dispus să dea trei ministere importate pentru a bate palma cu USR PLUS și UDMR, dar și că liderul PNL nu a avut vreodată victorii proprii, ci a fost omul care a profitat de conjuctură.
„Am câştigat cinci alegeri directe, nu-mi amintesc ca domnul Orban să fi câştigat vreo competiţie directă, încât să primesc lecţii de la domnia sa. Totdeauna domnia sa, din nefericire, a fost produsul unei liste sau al unei numiri în politică, aşa încât e greu să dai lecţii când vii din asemenea ipostaze. (…)
Mă aşteptam ca un preşedinte de partid să nu dea trei portofolii – şi anume Fonduri Europene, Dezvoltare şi Transporturi – pentru a-şi păstra propria poziţie de preşedinte al Camerei Deputaţilor. Până la urmă, este partidul dezvoltării României, or, pentru a păstra poziţia preşedintelui partidului de preşedinte PNL am dat trei poziţii importante”, a atras atenția Emil Boc la Digi24.
Chiar dacă are dese ieșiri publice pe tema luptei dintre Cîțu și Orban, Boc i-a atras atenția acestuia din urmă că declarațiile și acuzațiile fac rău nu unui politician sau altuia, ci partidului. Iar Boc, de la care Orban consideră că nu are ce învăța, vine cu un exemplu din trecut: alegerile interne din PDL, când contracandidatul său a fost Lucian Blaga.
„În fiecare zi pierdem puncte politice, suntem pe cale să ajungem la un nivel de la care aproape va fi imposibil, pentru oricine va câștiga președinția PNL în 25 septembrie, să recupereze și să câștige alegerile din 2024. (…) Am fost candidat pentru președinția partidului în timp ce eram și premier. Niciodată n-a coborât nivelul dezbaterii și atacurilor din partid la nivelul celor care se întâmplă acum în PNL.
Vă amintesc în 2011 eram președintele PDL ș domnul președinte Blaga a candidat împotriva mea, a avut loc o campanie electorală în partid, dar nici eu, nici domnul Blaga nu ne-am permite niciodată să punem partidul pe plan secundar, dimpotrivă, competiția dintre noi a fost secundară. Am câștigat, ne-am strâns mâna după alegeri și am mers mai departe.
Ce se întâmplă azi în PNL e departe de orice competiție loială și corectă între colegi. Sper ca președintele Orban, dacă mai ține la acest partid, să înțeleagă că fiecare rafală zilnică de atacuri nu sunt la adresa nici a lui Boc, nici a lui Cîțu, sunt la adresa fundamentelor acestui partid”, a mai spus Emil Boc pentru sursa citată.