Guvernul a adoptat două ordonanțe de urgență, dar și alte acte normative cu privire la depozitarea și gestionarea deșeurilor în România, în contextul în care pe teritoriul țării au fost depistate mai multe transporturi ilegale de deșeuri. De altfel, ministrul Mediului Tanczos Barna a precizat că aceste acte transpun directive europene.
„Am prezentat în şedinţa de guvern două ordonanţe simple, două proiecte de acte normative, ordonanţa privind depozitarea deşeurilor şi ordonanţa simplă privind modalitatea de gestionare a ambalajelor şi a deşeurilor de ambalaje. Ambele acte normative transpun directive europene. (…) Cu aprobarea lor am închis practic două cazuri de notificare la adresa României de punere în întârziere. Săptămâna viitoare închidem şi al treilea caz de punere în întârziere prin OUG pe regimul deşeurilor care va intra pe ordinea de zi de săptămâna viitoare”, a explicat ministrul Mediului, Tanczos Barna.
Ce prevăd aceste acte normative
Potrivit ministrului Mediului, cele două ordonanțe prevăd o serie de restricții privind eliminarea prin depozitare a deșeurilor. „Politica Uniunii Europene din acest punct de vedere în toate domeniile, indiferent dacă vorbim de industrie sau de deşeurile municipale, se doreşte reducerea cantităţilor depozitate, creşterea procentului de reciclare sau de valorificare energetică. Este clar politica UE pentru 2030, pentru 2050 în tot ce înseamnă gestionarea deşeurilor”, a precizat ministrul Tanczos Barna.
Totodată acesta a specificat faptul că pe lângă schimbările majore în privința deşeurilor, gestionarea acestora, trasabilitatea, sisteme informatice, de trasabilitate, precum și de evidenţă a cantităţilor puse pe piaţă reciclate,valorificate energetic, depozitate, cele două ordonanțe „vin cu aceste ţinte ambiţioase la nivelul Uniunii şi cea mai importantă ţintă pentru 2030 este de 10% depozitare din total deşeuri municipale colectate”, a explicat Tanczos Barna.
UAT trebuie să implementeze legislația adoptată de Guvern
De altfel, ministrul Mediului a ținut să sublinieze că obligativitatea pentru implementarea acestor ordonanțe revin autorităților publice locale, având în vedere că serviciul de salubritate se gestionează la nivel local.
„Este o provocare uriaşă pentru unităţile administrativ teritoriale (UAT). Ştim foarte bine că tot ce înseamnă implementarea legislaţiei privind gestionarea deşeurilor municipale este în sarcina autorităţilor publice locale chiar dacă infrigmentul vine pe Ministerul Mediului, tot ce înseamnă serviciul de salubritate se gestionează de UAT, bine sau rău, de foarte multe ori foarte rău, din păcate, responsabilitatea este a UAT atât din punct de vedere administrativ, cât şi din punct de vedere politic. De foarte multe ori această responsabilitate politică este cea care blochează adoptarea unor decizii radicale, dar eficiente pentru gestionarea deşeurilor”, a mai transmis ministrul Mediului.
Tanczos Barna: „Au înţelegeri cu firmele din străinătate care trimit deşeurile”