Sistemul din Justiție din România stă pe un butoi de pulbere. Unii dintre judecători au început să vorbească despre abuzurile, presiunile la care sunt supuși, încurajați tocmai de ministrul Stelian Ion. Pe de altă parte, forul menit să le garanteze independența, Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) este în permanent în conflict cu ei. Șicanele conduc la decredibilizarea actului de justiție, lucru care ne afectează pe toți.
Cazul fostei judecătoare(a demisionat recent) Neluța Tudorache este clar în acest sens. A ajuns să fie suspendată din magistratură până la demararea unei anchete disciplinare, lucru considerat ilegal definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție.
Citație trimisă prin Fan Curier cu plata la justițiabil
Mai mult decât atât, în mod uluitor este prima judecătoare din țară care a fost citată de Inspecția Judiciară(n.r structura care verifică abaterile disciplinare ale magistraților) prin Fan Curier, cu plata la destinatar. În niciun proces, fie și disciplinar, citația nu poate fi trimisă cu plata la destinatar, deoarece intră în obligația structurii care o emite să aducă la cunoștință termenul de prezentare pentru audiere.
A aflat termenele de la o altă parte din dosar
Cum fosta judecătoare Neluța Tudorache nu a fost găsită de curier, acest lucru s-a menționat în raportul Inspecției Judiciare care, evident, nu a achitat plicul în valoare de 21 lei, iar documentul a rămas la Fan Curier(n.r foto). Dacă ar fi primit plicul cu citația, Neluța Tudorache ar fi trebuit să achite 21 de lei, așa cum rezultă din fotografie. Plicul a ajuns înapoi la Inspecția Judiciară, instituție care a refuzat să achite această sumă. Ceilalți magistrați anchetați de Inspecția Judiciară au fost citați prin poștă militară sau prin reprezentanții Poștei Române. Prin urmare, argumentul că s-a dorit accelerarea procesului nu poate fi justificat. Neluța Tudorache a aflat termenul de prezentare pentru audiere de la o altă colegă, parte în același dosar, citată prin poștă militară.
Premieră în Justiția din România. Citație prin Fan Curier, cu plata la destinatar. Neluța Tudorache nu știe de ce a ajuns să fie cercetată disciplinar
Fosta judecătoare Neluța Tudorache precizează că nu știe de ce a ajuns să fie cercetată disciplinar. Consideră că a sesiza abuzurile din sistem este obligația magistratului de bună-credință, nu o pedeapsă.
De alfel, ÎCCJ a confirmat o primă parte a minunii CSM. Decizia de suspendare din magistratură a fost suspendată definitiv.
Cazul a aprins „focul” în rândul judecătorilor din țară. „ Îi rog pe magistrați să nu se teamă și să nu tacă!”
Acest caz a stârnit mari controverse în rândul judecătorilor din țară. Ei susțin că este extrem de grav când execuția vine de la cel mai înalt nivel din țară. Mai exact, orice judecător care nu este pe placul membrilor CSM, poate fi redus tăcere, prin încălcarea dreptului la apărare.
„ Oricând pot fi suspendați din funcții de CSM-ul lui Bogdan Mateescu . Chiar și înainte că împotriva lor să fie formulate acuzații disciplinare sau să fie trimiși în judecată disciplinară. Totul depinde dacă motivările sau deciziile lor sunt sau nu pe placul unora de prin Consiliul Superior al Magistraturii, cică “garantul independentei justiției”, a fost reacția judecătoarei Adina Lupea de la Curtea de Apel Cluj.
La fel ca alți magistrați din țară, Neluța Tudorache a semnalat, în repetate rânduri, nereguli din cadrul instanței la care funcționa. Acest lucru nu este considerat abatere disciplinară de ministrul Justiției, Stelian Ion: „ Îi rog pe magistrați să nu se teamă și să nu tacă” , a fost apelul recent al oficialului Guvernului.
Cu toate acestea, atunci când judecătorii fac sesizare împotriva președintelui CSM, acestea se clasează exact în ziua în care se și înregistrează. Vom detalia aceste aspecte, într-un articol viitor, când sperăm să avem și punct de vedere scris din partea CSM.