PSD a lansat un avertisment la adresa premierului Florin Cîțu, cel care a preluat interimatul Ministerului de Finanțe, în urma demiterii fostului ministru Alexandru Nazare. Social democrații îl atenționează pe Cîțu, potrivit unui comunicat de presă, că folosirea fondurilor bugetare pentru câștigarea șefiei PNL este trafic de influență, iar organele de anchetă trebuie să acționeze imediat. Mai mult, PSD consideră că demiterea lui Nazare a avut ca scop vădit „de a prelua controlul asupra alocării banilor publici la nivel local, în urma rectificării bugetare”, pentru a obține „un folos personal necuvenit”.
În comunicatul de presă menționat, PSD cere „imperativ premierului Cîțu să nu folosească fondurile bugetare pentru a obține vreun avantaj politic în competiția pentru șefia PNL. Rectificarea bugetară și alocarea fondurilor la nivel local trebuie să se facă strict pe baza unor criterii obiective și echitabile, în funcție de necesarul de finanțare al fiecărei unități administrativ-teritoriale.
Dezvoltarea comunităților locale nu trebuie să devină monedă de schimb pentru voturile de la congresul PNL. Cîțu nu are dreptul să folosească banii publici colectați de la români pentru a-și cumpăra fotoliul de șef al partidului”, au transmis reprezentanții PSD.
De altfel, potrivit PSD, demiterea ministrului de Finanțe, „cu scopul vădit al premierului de a prelua controlul asupra alocării banilor publici la nivel local, în urma rectificării bugetare, reprezintă o tentativă de trafic de influență, demascată de invitațiile publice adresate primarilor de către unii lideri PNL. Este o dovadă clară a intenției lui Florin Cîțu de a folosi banii publici în lupta sa politică, pentru a obține un folos personal necuvenit”, se mai arată în comunicat.
PSD: Banii țării, „premiu politic al războiului tot mai aberant pentru putere dintre Cîțu și Orban”
Totodată, PSD avertizează că în cazul în care se va materializa acest „plan” al premierului Cîțu, „este necesară intervenția imediată a organelor de anchetă”, adăugând că rectificarea bugetară trebuie să „respecte un algoritm matematic echitabil pentru toate comunitățile locale din România”. Mai mult, aceștia atrag atenția asupra faptului că banii țării nu pot fi transformați într-o pușculiță de partid, „ca premiu politic al războiului tot mai aberant pentru putere dintre Cîțu și Orban”.
De partea cealaltă, premierul Cîțu a precizat că rectificarea bugetară nu se va face pe criterii politice, ci de randament. „Alocările de la buget nu se fac pe criterii politice. Se vor face în funcție de buget, acolo unde avem primari care știu să folosească banii. La rectficare, dacă sunt proiecte care pot fi finanțate de la buget, bineînțeles că da. Trebuie să se încadreze în cadrul legal”, a declarat premierul.
Cîțu a semnat calendarul pentru elaborarea rectificării bugetare