În cele două zile din weekendul trecut aproximativ 8.300 de turiști și 1.220 de autovehicule au ajuns pe țărmul sălbatic al Mării Negre, cei mai mulți, 7.000, numai pe Plaja Vadu, potrivit Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD). În urma acestora, plajele au rămas pline de gunoaie, iar în ciuda amenzilor pe care le-au primit, pentru campare într-o zonă protejată, turiștii nu s-au lăsat duși de pe plajă.
„Acțiunile de monitorizare și control în zonă au continuat, inspectorii ecologi ai ARBDD au acționat cu echipaje mixte formate din reprezentanți ai Poliției zonale Corbu și ai Grupării Mobile de Jandarmi Tomis Constanța. Din păcate, mulți dintre cei sosiți pe aceste plaje sălbatice, neamenajate, continuă să ignore indicațiile de pe panourile de informare amplasate în zonă și pun presiune pe habitatele naturale costiere, iar pentru aceste fapte sunt sancționați. Dintre aceștia, sunt turiști care recunosc fapta, își asumă plata amenzii, însă nu vor să părăsească locul (mașina sau cortul)”, au scris cei de la ARBDD pe pagina lor de Facebook.
Aceștia au aplicat 46 de sancțiuni dintre care 22 de amenzi în valoare de 21.200 lei și 24 de avertismente pentru contravențiile constatate.
„După fiecare weekend în care mii de vizitatori sosesc pe plajele sălbatice din zona Vadu- Corbu- Midia, firma de salubrizare din zonă (în baza contractului încheiat între Primăria Corbu și Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării) ridică deșeurile depozitate atât în pubelele instalate în locurile special amenajate, cât și pe cele aruncate lângă acestea”, au transmis reprezentanții ARBDD.
Apel pentru respectarea Rezervației
Totodată, aceștia au făcut apel la turiștii ce aleg aceste plaje neamenajate din cadrul Rezervației Biosferei Delta Dunării, să respecte regulile în vigoare cu privire la vizitarea acestor zone, regulile fiind vizibile pe panourile din zona plajelor.
Potrivit legislației în vigoare, constituie infracţiune şi se pedepsesc cu închisoare de la trei luni la un an sau cu amendă toate activităţile din perimetrele ariilor naturale protejate de interes comunitar care pot să genereze poluarea sau deteriorarea habitatelor, precum şi perturbări ale speciilor pentru care au fost desemnate ariile respective, atunci când aceste activităţi au un efect semnificativ, având în vedere obiectivele de protecţie şi conservare a speciilor şi habitatelor. De asemenea, pentru protejarea şi conservarea păsărilor sălbatice, inclusiv a celor migratoare, sunt interzise activităţile din afara ariilor naturale protejate care ar produce poluarea sau deteriorarea habitatelor.
ARBDD, plângere penală în cazul ambarcațiunii intrată în stolul de pelicani