Un pas către viitor, la Cluj: cafeneaua unde 80% din angajaţi sunt persoane cu dizabilităţi

”𝐂𝐨𝐟𝐞𝐞𝐥𝐬 s-a născut din pasiunea pentru elixirul care ne încântă în fiecare dimineață și ne trezește la realitate: cafeaua!”

Foto: Cofeels, Facebook
Foto: Cofeels, Facebook

A început ca un vis din anul 2017, când Lucian Butnaru, un bărbat care locuiește în Cluj, a început masterul de economie socială.

Întâmplările şi formarea sa profesională l-au adus în punctul în care să creeze un business social.

Lucian este un tânăr cu o deficiență de vedere și, în cadrul unui interviu pentru Radio Cluj, a povestit despre un proiect inedit: o cafenea gata de deschidere, unde personalul este format din persoane cu dizabilităţi.

A întâmpinat piedici de natură birocratică, dar nu s-a lăsat desurajat: cafeneaua se va deschide în cursul săptămânii viitoare și este situată chiar în centrul orașului Cluj

Lucian Butnaru a precizat despre cafeneaua socială că este organizată asemenea unui SRL, cu diferenţa că 90% din profit este destinat scopului social. O altă chestiune e legată de cum se stabilesc salariile în astfel de firme, în aşa fel încât să nu se adâncească inegalitatea dintre acţionari şi angajaţi.

De asemenea, tânărul a mai menționat și faptul că, din 5 angajaţi, 4 sunt cu dizabilităţi (inclusiv Lucian Butnaru având o deficienţă de vedere).

Lucian a adăugat, pentru sursa citată, că a avut numeroase aventuri în obţinerea autorizaţiilor, dar își dorește ca săptămâna viitoare să aibă loc deschiderea. De asemenea, la proiect au contribuit și oamenii care s-au adunat în jurul acestei idei, unul dintre ei fiind chiar primarul.

Inedit, la Cluj: Atmosferă plăcută, cafea excelentă și profit redirecționat copiilor cu posibilități reduse

La cafeneaua Cofeels veţi putea găsi în primul rând o atmosferă plăcută. În al doilea rând avem o cafea excelentă, de la partenerul nostru care e tot o întreprindere socială (el redirecţionează cea mai mare parte a profitului sub formă de burse pentru copiii care au posibilităţi reduse).

Apoi, pe paharele to go vom avea un mesaj un pic diferit. Nu-ţi spun exact ce e, dar îţi spun cum s-a născut acest mesaj”, a precizat bărbatul.

Foto: Cofeels, Facebook

S-a lovit de multe ori de discriminare, indiferență sau birocrație, dar continuă să spună: ”Îmi doresc să ajut”

Lucian spune că a ales Clujul la recomandara celui mai bun prieten al său, care a făcut facultatea în Cluj. De asemenea, s-a lovit mult timp de discriminarea oamenilor și a proprietarilor de restaurante, dar nu s-a lăsat descurajat.

El, de ceva timp, are un câine ghid. Mergeam cu el de multe ori prin restaurantele din Cluj şi primeam răspunsuri negative când venea vorba de a intra cu câinele. Îmi doresc şi eu să pot să ajut în astfel de situaţii, iar mesajul va fi despre câinele ghid şi nevăzători”.

”Avem un angajat cu sindrom Down: oamenii îl vor cunoaşte şi vor vedea că o persoană cu sindrom Down nu e chiar atât de diferită”

Acum suntem în prima etapă a instruirii lui, pe care o numim „cucerirea casei de marcat”: preia, încasează, oferă restul clienţilor care vor veni la cafenea. După ce fixăm această abilitate vom trece la „îmblânzirea espresorului”. Vrem să poată duce procesul de la un capăt la altul, de la preluarea comenzii şi până la predarea cafelei”, a conclus Lucian.

Foto: Cofeels, Facebook

Cafeaua: un elixir care ne apropie, ne face să zâmbim și să fim mai buni

𝐂𝐨𝐟𝐞𝐞𝐥𝐬 este mai mult decât o cafenea, Cofeels este locul în care îți poți începe ziua, poți lucra la un proiect, te poți întâlni cu prietenii sau partenerii de afacere și, în același timp, poți ajuta pe cineva fără prea mult efort în plus.

Lucian Butnaru, fondatorul acestui proiect, știe ce înseamnă o dizabilitate de vedere, dar și ce înseamnă o cafea bună. A pornit de la dorința de a ajuta și de a împărtăși cu lumea pasiunea lui și a ajuns la Cofeels, care îmbină utilul cu plăcutul.

Util, deoarece avem nevoie de mai multe acțiuni care să contribuie la o viață mai bună pentru persoanele cu dizabilități de vedere.

Plăcut, deoarece cafeaua este ceva ce avem cu toții în comun.

Articolul precedentNăstase susține că anumiți liberali vor vota moțiunea de cenzură. Care ar fi miza?
Articolul următorDrulă s-a născut poet: „Hai cu mic, cu mare, în gară, la vaccinare”
Cristina Antal
Jurnalist full-time / Pesimist part-time