Foto: Digi 24
Foto: Digi 24

Ziua în care președintele își aniversează cei 62 de anișori și ziua în care Dosarul Mineriadei primește o candelă și o coroană de flori: fatidicul 13 iunie.

Ludovic Orban a fost prezent în Piața Universității, unde a depus o coroană pentru comemorarea victimelor Mineriadei din 13-15 iunie 1990. Nimic nou, o candelă în plus, un regret și-o floare: Orban a ajuns la concluzia că dosarul privind mineriada ”nu s-a dorit să fie finalizat”.

Dacă Iohannis a împlinit 62 de ani, mineriada împlinește 31. Au trecut 31 de ani, violența a fost uitată, crimele au fost ignorate și mulți încă speră că o floare din coroană aduce liniștea. Că se face ”primăvară”.

E de domeniul evidenței. Au trecut 31 de ani, în mare parte dosarele sunt instrumentate, există mărturii, există probe, există indicii clare. Faptul că nu a fost finalizat se datorează faptului că nu s-a dorit finalizarea, dar am încredere că lucrurile vor intra pe un făgaş firesc. Noi avem ca obiectiv principal adoptarea legilor justiţiei şi vom încerca să adoptăm o legislaţie cât mai apropiată de reglementările europene, de înaltele standarde în materie de drepturile omului, de justiţie, de la nivel european„, a declarat Ludovic Orban.

Dosarul Mineriadei, plimbat de la Ana la Caiafa

Cel mai amânat, ignorat și discutat dosar a fost trimis în judecată în 2017, unde a rămas în Cameră preliminară, la Curtea Supremă. Doi ani mai târziu, Înalta Curte de Casație și Justiție decidea că ancheta nu este completă și trebuie retrimisă magistraților de la Parchetul General. Nexam soluții, pentru că judecătorii au constatat atunci nulitatea rechizitoriului și faptul că dosarul nu este complet.

Ajungem în decembrie, 2020, an în care, surpriză: judecătorii decid, definitiv, că Dosarul Mineriadei este incomplet și nu poate fi judecat în forma în care a fost întocmit de către procurorii militari.

Dosarul și cei 13 apostoli ai Apocalipsei

Există 13 inculpați care, datorită numelui, influenței, notorietății și ochilor închiși ai legii nu au răspuns, nu răspund și nici nu vor răspunde.

Îi menționăm doar pe Ion Iliescu, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu, Miron Cozma, Adrian Sârbu și Cazimir Ionescu.

Desigur, lista poate continua. Desigur, legea rămâne la fel: infracțiunile contra umanității, crimele, violențele pot fi uitate și iertate.

În mod normal, aceste fapte se pedepsesc cu închisoare pe viață sau închisoare de la 15 la 20 de ani. Nu și în momentul în care ești un criminal celebru, votat și mulți români încă suspină după anii tăi de glorie.

Articolul precedentOrban îl acuză de calomie pe Rareș Bogdan: „Nimeni nu deţine despre mine informaţii care ar putea să îmi facă rău”
Articolul următorGhinea crede că Ciolacu și Dîncu suferă de „complexul Dragnea”
Camelia BUCUR
Jurnalist neprietenos. Din 1999. Sau, cum ar spune unii, încă din mileniul trecut.