În mijlocul Berlinului, creștini, evrei și musulmani construiesc o casă comună a religiilor – House of One, care este un proiect unic în lume, relatează DW.
Imamul, pastorul şi rabinul unei „Casei Religiilor” au pus, joi, piatra de temelie pentru acest lăcaș de cult, ce vine într-un context de tensiuni între comunitățile religioase exacerbate de conflictul israeliano-palestinian.
La zece ani de la conceperea acestui proiect, lucrările de construcţie pentru acest vast edificiu, situat pe Insula Muzeelor din centrul Berlinului, ar urma să dureze patru ani. Lansarea lucrărilor, prevăzută anul trecut, a fost amânată din cauza pandemiei. Construit pe locul unei vechi biserici distruse în timpul RDG comuniste, clădirea a fost proiectată astfel încât fiecare grup de credincioşi să se poată ruga separat.
Dar moscheea, sinagoga şi biserica protestantă vor fi legate între ele printr-o mare sală comună unde evenimente şi festivaluri vor putea fi, de asemenea, sărbătorite împreună. „Bucuria legată (…) de acest proiect de pace unic al religiilor creşte odată cu fiecare piatră care va fi pusă”, a afirmat pastorul Gregor Hohberg, înainte de ceremonie.
„Pentru noi este un pas înainte plin de simbolism”, a afirmat imamul viitoarei moschei Kadir Sanci. „În aceste vremuri de polarizare a opiniilor şi atitudinilor” care „aruncă o mare umbră asupra lumii, lăcaşul întruchipează spiritul constructiv al credinţei şi spiritualităţii”, a adăugat el, apreciind că acest lăcaş de cult a trei religii monoteiste este „un loc de pace şi securitate”, „un elogiu al diferenţei” în timp ce tensiunile dintre evrei şi musulmani au fost amplificate în Germania în ultimele săptămâni din cauza recrudescenţei conflictului armat israeliano-palestinian.
„Respect reciproc”
Președintele Bundestagului Wolfgang Schäuble, cel care a organizat în 2007, ca ministru de Interne, prima conferință islamică din Germania, a vorbit la așezarea pietrei de temelie de un „loc al toleranței și deschiderii”. House of One are un standard teologic înalt: „Acceptarea cu respect a unor perspective spirituale diferite, fără a avea pretenția, simultan, de a se prezenta drept reprezentanți generali ai iudaismului, creștinismului și islamului”, citează DW.
Ceremonia de joi, la care, din cauza pandemiei, nu au putut participa mii de persoane, cum s-ar fi dorit, a fost urmărită prin livestream inclusiv de oameni din Republica Centralafricană și Georgia. În ambele țări amintite există planuri de proiecte similare comune ale celor trei mari religii aflate adesea în conflict.