Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat a explicat, vineri, într-o înregistrare video, câteva dintre aspectele cu privire la dosarul deschis de DNA, cu precizarea că nu vrea să intervină în anchetă. Dosarul vizează achizițiile de materiale și echipamente sanitare, efectuate în perioada stării de urgență, iar la baza acestuia stau rapoartele Curții de Conturi legate de IGSU, Ministerul Sănătății și Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC). Acuzațiile sunt de abuz în serviciu, iar prejudiciul estimat este de peste 18 milioane de lei, cea mai mare valoare fiind în dreptul IGSU. Curtea de Conturi a reclamat și Compania Națională Unifarm, atât la DNA, cât și la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1. Prejudiciu ar fi de peste 320 de milioane de lei.
„Vorbim de abuz în serviciu care se îndreaptă împotriva IGSU pentru că s-au produs sau s-ar fi produs pagube. Sunt sumele specificate acolo (n.r. 15.203.640 lei). Vreau să clarific acest aspect, fără să intervin peste ce face DNA, care va verifica toate sesizările, toate aspectele. Dar având în vedere că subiectul este deja în spațiul public și are anumite lucruri pe care noi le-am contestat în instanță, vreau să le explic și publicului”, și-a început Arafat, declarația publică.
Acesta a făcut precizare cu privire la achiziția de ventilatoare de la două firme, una dintre Elveția și alta din Coreea de Sud. „Este vorba despre ventilatoarele care urmau să fie achiziționate de la o firmă din Elveția, pe fonduri europene, și de la o firmă din Coreea de Sud, pe fonduri din bugetul de stat. În ambele situații, s-au plătit sume de avans, în limita prevederilor legale, urmând să se facă plata integrală la livrare. Ambele firme au avut probleme să le livreze din cauza problemelor care au fost la fabrică. Întârziind, a fost luată decizia de a întrerupe contractul și s-a solicitat plata avansului înapoi. Neplătind avansul, IGSU s-a îndreptat în instanța judecătorească din România împotriva celor două firme. Până să vorbim de pagubă, trebuie să așteptăm decizia instanței”, a mai spus Arafat.
Situație comercială ce se va rezolva în instanță
Șeful DSU, a precizat că în acest caz nu se poate vorbi de o pagubă produsă, „ci de o situație comercială, într-un contract comercial, care se rezolvă pe linia instanțelor. Până să vorbim de pagubă, vorbim despre o situație unde soluția urmează să fie pronunțată de către instanțe”. Totodată a menționat că aspectele prezentate în raportul Curții de Conturi au fost contestate, parte dintre ele au fost acceptate, iar pentru cele neacceptate IGSU s-a adresat instanței. „Sunt foarte multe aspecte acolo care trebuie să fie discutate pentru a decide că cineva a abuzat în serviciu și a produs pagube statului. Noi am trecut printr-o situație neobișnuită. Ne-am trezit cu speculanți, cu prețuri crescute la maxim de producători, de 3-4 ori mai mult, ne-am trezit cu o situație asemănătoare de șantaj, adică îți place iei, nu îți place, mai sunt 10 care vor. Noi ne asumăm riscuri ca să rezolvăm probleme, nimic nu e fără risc”, a mai spus Raed Arafat.