Raed Arafat: „România a făcut toate eforturile posibile”

Presiunea care există pe sistemul medical românesc a crescut în ultimul an, de când a început pandemia, în special pe secțiile de Terapie Intensivă. Chiar dacă s-ar putea crește numărul de paturi în ATI, o problemă majoră rămâne la nivelul resursei umane.

Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat a afirmat, luni seară, că au existat câteva tragedii în ultima vreme, dar că nu se poate spune că sunt evenimente repetitive. Totoată, Arafat a precizat că România a făcut toate eforturile pentru a limita decesele din cauza Covid.

„La numărul pacienţilor care au fost trataţi eu nu ştiu de incidente care să fie atât de repetitive. Într-adevăr, am avut tragedii, am avut Piatra Neamţ, am avut Balş, am avut situaţii cu care ne-am confruntat, dar în acelaşi timp nu putem să negăm că sistemul a salvat foarte multe vieţi. Şi la mortalitate, totuşi, cred că sistemul a făcut faţă foarte bine. La sistemul pe care îl avem şi aveam, modul în care România a făcut faţă la limită este un mod care este foarte hai să zicem acceptabil pentru nivelul sistemului, pentru infrastructura care este în sistemul, pentru condiţiile în care este sistemul. Totuşi, România a făcut toate eforturile posibile ca să poată să treacă cât mai corect din păcate decese de Covid au avut loc  şi în alte ţări”, a declarat, luni seară, Raed Arafat.

Trei pacienți au decedat la Victor Babeș, din cauza unei defecțiuni la instalația de oxigen a unității mobile

Sistemul nu este din elastic

Potrivit șefului DSU,  astfel de incidente au avut loc în momentele în care sistemul se află sub presiune, lucru care se întâmplă tot mai mult în ultima vreme, în special pe zona de Terapie Intensivă. Chiar dacă s-ar putea crește numărul de paturi din ATI, se pune totuși problema resursei umane, care este limitată, dar mai ales, obosită după mai bine de un an de luptă cu pandemia. Totodată, Arafat a precizat că presiunea vine și din faptul că cei ce ajung la ATI sunt persoane ce au așteptat prea mult până să ajungă la spital, lucru pe care acesta îl consideră ca fiind cea mai mare greșeală a pacientului infectat cu Covid.

„Sistemul este  întins la maxim, încercăm să ajutăm pe toţi, însă greşeala cea mai mare este să stai acasă, să ai boala asta şi să aştepţi până nu mai poţi respira să vii la spital că atunci într-adevăr singurul lor de care ai nevoie este terapia intensivă. Dacă ai veni la spital mai devreme, ai primi medicamentele mai devreme, ai fi îngrijit mai devreme şi poate ai evita să ajungi la terapie intensivă. Aşa că sfatul meu este ca în continuare, dacă sunt pozitivi şi au orice simptom că nu respiră bine, că ceva nu merge bine, trebuie să consulte medicul  şi dacă e nevoie, internaţi”, a mai declarat Raed Arafat.

Florin Cîțu: „Reprezentanții statului fug în aceste momente, fug de comunicare”

Articolul precedentMungiu Pippidi către Rareș Bogdan: „Amatori la fel de puțini calificați să vă ia vouă locul avem berechet”
Articolul următorDiana Șoșoacă știe cine este vinovat pentru tragedia de la „Victor Babeș”