Florin Cîțu: „Reprezentanții statului fug în aceste momente, fug de comunicare”

Premierul României a reacționat după tragedia de la „Babeș”, în urma căreia trei pacienți au decedat din cauza unei defecțiuni la instalația de oxigen din Terapia Intensivă Mobilă

Premierul Florin Cîțu a anunțat, luni seară, că persoanele vinovate pentru tragedia de la Spitalul „Victor Babeș” din Capitală vor fi pedepsite, iar pentru acest lucru a fost cerută deja o anchetă „rapidă și transparentă”. Mai mult, și-a argumentat motivul pentru care a ieșit în conferința de presă, ca unul ce ține de comunicarea cu populația, mai ales în astfel de momente grele.

Totodată, premierul a precizat că „războiul” de peste un an de zile cu pandemia a pus o presiune foarte mare pe spitale, în special pe secțiile de terapie intensivă. În același timp, a reamintit că vaccinarea este singura soluție prin care se poate ridica această presiune. „Trebuie cu toții să ajutăm, și de aceea am vorbit în ultima perioadă despre campania de vaccinare. Este singura soluție în acest moment, este foarte important”, a spus Cîțu.

„Nu trebuie să mai fugim de comunicare”

Cîțu l-a avut alături, în conferința de presă, pe secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, care a venit la rândul său cu explicații tehnice legate de situația din TIR.

„De ce am ieșit în această seară. Am văzut că administratorii sau reprezentanții statului fug în aceste momente, fug de comunicare. Cetățenii au nevoie să comunicăm mai mult în aceste momente. Au nevoie să venim să le explicăm, de aceea l-am adus în această seară lângă mine pe domnul Arafat. Să explice exact ce s-a întâmplat, o să răspundă la întrebări, o să spună ce știm până acum. Nu trebuie să mai fugim de comunicare. Trebuie să venim, să comunicăm transparent românilor, de fiecare dată. În continuare vom pune resurse și vom încerca să avem mai multe paturi de terapie intensivă, așa cum am cerut acum două luni de zile, pentru că în continuare suntem în această luptă cu pandemia”, a spus Cîțu, în conferință.

Șeful DSU, Arafat a precizat că presiunea oxigenului trebuie să fie în jur de 5,8 Bari, dar luni acesta a crescut peste limita acceptată de ventilatoare. Acesta, la momentul în care s-a trecut de 6 Bari, intră într-un sistem de autoprotecție și se opresc, situație care de altfel, s-a întâmplat la „Victor Babeș”. „S-a întâmplat ce nimeni nu a dorit să se întâmple: unii pacienţi au intrat n stop, nu s-a reuşit să fie resuscitaţi, erau în stuaţie critică”, a spus Arafat.

Cîțu, criticat de liderul PSD

Florin Cîțu a fost criticat de către liderul PSD, Marcel Ciolacu pentru faptul că luni nu l-a demis pe ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, în urma cazului „Foișor”, dar pe care speră să îl dea jos printr-o nouă moțiune simplă.

„Cîțu a ieșit ca o dizeuză de bâlci să îi pună covor roșu lui Arafat! (…) Au murit oameni fără oxigen din vina LOR! Și ei caută acarul Păun cu tot felul de explicații penibile și sforăitoare! PNL-ul e luat ostatec de Barna și useriști! Nu pot nimic. O adunătură de lași, fricoși incompetenți și hoți! Cîțu a ratat iar. Trebuia să-l demită pe Vlad Voiculescu. Singurul gest onorabil. Dar a fugit, din nou, de răspundere. O vom face noi prin moțiune”, a scris Ciolacu, în miez de noapte, pe pagina sa de Facebook.

Trei pacienți au decedat la Victor Babeș, din cauza unei defecțiuni la instalația de oxigen a unității mobile

Articolul precedentTrei pacienți au decedat la Victor Babeș, din cauza unei defecțiuni la instalația de oxigen a unității mobile
Articolul următorCând se decide soarta Societăţii Române de Televiziune şi a Societăţii Române de Radiodifuziune