Sursa Foto: Curtea de Justiție a Uniunii Europene

Consiliul Superior al Magistraturii a publicat lista magistraților care întrunesc condițiile de participare la interviul care va fi desfășurat în vederea desemnării următorului judecător român care va pleca la Tribunalul Uniunii Europene. Procedura de selecție a fost demarată întrucât unul dintre cele două posturi de judecător român la Tribunalul Uniunii Europene se vacantează începând cu data de 7 octombrie, dat fiind că judecătorul Octavia Spineanu-Matei, a fost aleasă desemnată în octombrie 2020 pentru a reprezenta România ca judecător la Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

Deși au fost 15 persoane înscrise, un candidat s-a retras din procedură ieri, astfel că interviul care va avea loc în perioada 8 – 9 iunie în sistem de videoconferință va fi susținut de 14 magistrați.

Potrivit CSM, este vorba despre Diana Bulancea, Cristina Butacu, Dragoș Alin Călin, Andreia Liana Costanda, Ionuţ Drăgan, Andrei Ionuț Florea, Ion Gâlea, Maria Marcu, Iulia Motoc, Cristian Daniel Oana, Horațiu – Răzvan Radu, Mihaela Tofan, Raluca – Ecaterina Toma și Andreea – Livia Turculeanu Troanță Rebeleș.

Dintre aceștia, Cristian Daniel Oana și Răzvan Horațiu Radu au fost cele două propuneri de rezervă ale României atunci când țara noastră și-a ales candidatul pentru funcția de judecător al Curții de Justiție a Uniunii Europene, respectiv pe cea care va părăsi Tribunalul UE din toamnă, Octavia Spineanu Matei.

Ultima oară, reprezentanții guvernelor statelor membre au numit 14 judecători în cadrul Tribunalului Uniunii Europene la mijlocul lunii mai 2019. Tribunalul este una dintre cele două instanțe care alcătuiesc Curtea de Justiție a Uniunii Europene, alături de Curtea de Justiție însăși. Tribunalul este organul jurisdicțional care se pronunță în primă instanță în ceea ce privește majoritatea deciziilor luate de Comisie și de alte instituții și organe ale UE, în toate domeniile în care Uniunea Europeană deține competențe.

În acest moment, România este reprezentat în acest for de Octavia Spineanu Matei, judecător la Tribunal începând de la 19 septembrie 2016, și Mirela Stancu, judecător la Tribunal începând cu data de 26 septembrie 2019.

Octavia Spineanu Matei are 53 de ani, este licențiată în drept la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași și doctor în drept, fiind până în 2016 judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție a României. În ceea ce o privește pe Mirela Stancu, aceasta are
46 de ani, este licențiată în drept la Universitatea București și doctor în drept al Universității București din 2009. Până în 2019 a fost judecător la Tribunalul București, iar între 2011 – 2014 a fost administratoare juristă la Curtea de Justiție a Uniunii Europene în cadrul cabinetului doamnei judecător Camelia Toader.

Articolul precedentArafat face precizări în dosarul deschis de DNA
Articolul următor„Editorialistul” Ciolacu, atac la adresa premierului Cîțu