„Schimbă PET-ul cu biletul”. La Constanța, un mod inedit de colectare a deșeurilor

Un program din care toată lumea va avea de câștigat, atât mediul, cât și cetățenii

Constanța va deveni primul oraş din România care introduce plata transportului public într-un mod inedit, pe baza colectării de deșeuri, atât PET-uri, cât și doze de aluminiu. În urma acestui program toată lumea va avea de câștigat:  un mediu eliberat de multitudinea de PET-uri, aruncate la voia întâmplării, dar și bilete în schimbul a trei astfel de ambalaje. Campania „Schimbă PET-ul cu biletul” va fi lansat, vineri, 21 mai, zi ce coincide atât cu „vinerea verde”, cât și cu Zilele Municipiului Constanța.

„Campania «Schimbă PET-ul cu biletul», o inițiativă unică în România, prin care locuitorii și turiștii vor putea circula cu mijloacele de transport în comun, plătind la schimb cu PET-uri și doze de aluminiu.

Locuitorii și turiștii din Constanța vor putea circula cu mijloacele de transport în comun în schimbul a 3 deșeuri colectate. Campania «Schimbă PET-ul cu biletul», este lansată de Primăria Municipiului Constanța şi Asociația Act for Tomorrow cu sprijinul Federației Organizațiilor Neguvernamentale de Tineret din Constanța, Kaufland România și Green Ambalaje, în contextul ediției din acest an a Zilei Municipiului Constanța și a programului național «Vinerea Verde»”, au transmis reprezentanții municipalității.

Acțiunea pilot de vineri, 21 mai, se va desfășura în următoarele stații CTBUS: Far; Gară CFR; Poarta 2 Port – Tribunal; Cap de linie Tomis Nord (Cireșica); City Park Mall.

Dacă la Constanța plata unei călătorii se poate face pe baza a trei PET-uri colectate, la Cluj-Napoca, toamna trecută se puteau achiziționa bilete de sănătate după ce călătorii făceau 20 de genoflexiuni în fața câtorva stații ale companiei de transport public (CTP).  

Garanție de 50 de bani pentru sticlele de plastic

Conform unui act normativ, prezentat de ministrul Mediului, Tanczos Barna a declarat recent că va exista o garanție de 50 de bani pentru fiecare sticlă de plastic de până la 3 litri care va fi adusă înapoi într-un automat sau la un magazin unde se va face colectare. „Poate să fie un venit interesant pentru copii, care se duc după aceea și mănâncă ceva. Nu se va mai arunca sau dacă cineva găsește o sticlă, cu siguranță ridică sticla și merge și o predă la o stație automată”, a arătat ministrul, la Digi24.  

Potrivit lui Tanczos Barna, săptămâna viitoare va fi prezentat acest proiect, în forma finală, urmând să intre în analiza interministerială. „O asumă coaliția, partidele de guvernământ și intră în circuitul de avizare”, a mai spus ministrul Mediului.

Nepăsarea doare! Deșeuri depozitate ilegal pe terenul de lângă o cale ferată din Constanța

Articolul precedentMihai Șora, despre numirea Vioricăi Dăncilă: ”O calamitate de care nu poți râde”
Articolul următorAdministrației Fondului Imobiliar sub lupa DNA