Facebook: Mihai Șora
Facebook: Mihai Șora

Filozoful Mihai Șora a comentat numirea fostului premier Viorica Dăncilă într-o funcție de consilier la Banca Națională a României.

Politicos, dar acid, Șora a descris, printre altele, că aceasta ”decredibilizează instituția într-un moment-cheie al României, de care depinde viitorul ei monetar”.

Cuvintele lui Mihai Șora vin și în contextul în care numirea Vioricăi Dăncilă la BNR a stârnit un nou val de glume pe Facebook și Twitter.

Mihai Șora: ”Nu râdeți: am râs destul”

Și-a reprezentat țara cu ”he-he”, a generat indignare în momentul în care a devenit premier, a devenit o veritabilă colecție de glume, bâlbe și greșeli de exprimare și a făcut istorie în momentul în care a obţinut cel mai slab scor al unui candidat PSD la turul 2 al alegerilor prezidenţiale.

Nu râdeți: am râs destul când conducea un guvern citind, fără să le-nțeleagă, texte scrise de alții, semnând tratate al căror conținut i-a rămas mereu străin, reprezentându-și țara cu „he-he“ și „make a photo“ acumulate îngrijorător, de-a lungul mandatului, și pe care, oricât de indulgent ai fi, nu le poți pune doar pe seama stângăciei, a emoțiilor sau a unor benigne erori de protocol”, a scris filozoful pe contul de Facebook.

Cele șase argumente ale lui Mihai Șora

Ne vulnerabilizează intrarea doamnei într-o instituție ca BNR (fie și numai pe un post artificial, anume creat pentru dumneaei):

1. aruncă în derizoriu ideea însăși de competență într-un domeniu atât de tehnic cum sunt finanțele țării;

2. decredibilizează instituția într-un moment-cheie al României, de care depinde viitorul ei monetar;

3. face din adevărații experți o masă neglijabilă, îngreunându-le situația ori chiar punându-i în imposibilitatea de a contracara decizii nepotrivite sau inepte;

4. prelungește o întârziere economică ale cărei consecințe le suportă tocmai românii care muncesc și țin această țară din munca lor (reală, nu fictivă);

5. generează conflicte politice sterile;

6. hrănește resentimentul celor plecați în alte părți ale lumii și care – asistând la o asemenea involuție a instituțiilor – își pierd speranța de a reveni acasă.

Nimic nu este mai păgubos și trist decât felul acesta de a ne bate joc de noi înșine. O calamitate, pe termen lung, de care nu poți râde dacă ai un dram de luciditate și patriotism.

Mai multe publicații, ziariști notorii și personalități comentează pe seama Vioricăi, a Guvernatorului Isărescu, dar și a Băncii Naționale

Francisc Doboș: Mi-au propus să fiu consilier al Băncii Vaticanului. Aveam o părere mai bună despre ăștia. :)))

Adelin Petrișor: Domnul Adrian Vasilescu povestea la televizor că Viorica Dăncilă a fost angajată de Banca Națională și pentru că știe foarte multă lume la Bruxelles și poate ajuta în procesul de aderare la Euro. Zicea consilierul de strategie al BNR că doamna a fost europarlamentar multă vreme și a stat cu mulți oameni importanți la cafea, a vorbit cu ei. Că a stat la cafea nu ma îndoiesc, mă întreb oare cum a putut comunica cu respectivii. Doamna premier e cea care l-a luat pe Papă cu: “Sfinția Voastră, I am very glad for this opportunity” și l-a întrebat pe omologul croat: “Make a photo?” În aceste condiții, ce să mai zici… Poate doar Doamne ajută.

Dragos Patraru: Ce nu știți voi este că Viorica Dăncilă a aplicat și la Cafeneaua Nației, pentru un post în bucătărie, dar a fost respinsă.

Theodor Paleologu: Mi se par fabuloase explicațiile date de veșnicul Adrian Vasilescu pentru angajarea doamnei Dăncilă la BNR: a băut cafele cu ecologiști din UE și posedă știința deschiderii de uși.

”Dacă ești suficient de multă vreme o incompetentă și impostoare, te vei transforma, automat, într-o valoare”

Cristian Tudor Popescu: Carevasăzică, dacă ești suficient de multă vreme o incompetentă și impostoare, te vei transforma automat într-o valoare – iată o axiomă din gândirea BNR. Dacă mandibulezi avec un barosan european la o masă, când te ridici ești înconjurată de o aură care-ți deschide toate ușile, mai ceva ca un șperaclu. Ca să nu mai vorbim de faptul, cu totul magic, că V. Dăncilă a băut cafea, stimați concetățeni, nu vreun nenorocit de ceai sau o fanta, CAFEA. Știți dumneavoastră ce înseamnă să bei o cafea la Europa? Habar n-aveți.

Claudiu Pândaru: Nu știe doamna care e aria cercului, dar sigur are o arie a cercului de prieteni destul de mare.

Paul Barbu: Viorica Dancila a fost confirmată în funcție de consilier BNR pentru sustenabilitate și energie verde. Acum, asteptăm ca Nuțu Cămătaru să fie și el numit drept consilier pe Politici Monetare…

Dăncilismul de azi: Cristinel Dăncilă, soțul Vioricăi Dăncilă, angajat consilier la compania cu capital majoritar de stat Transgaz

Numirile, funcțiile și premiile continuă, cum nu se putea mai bine: Economedia.ro a făcut anunțul conform căruia soțul Vioricăi Dăncilă a fost angajat consilier la Transgaz, companie controlată de statul român prin Secretariatul General al Guvernului.

Așchia nu sare departe de trunchi: Cristinel Dăncilă, soțul ex-premierului PSD Viorica Dăncilă, a fost angajat consilier la compania cu capital majoritar de stat Transgaz. Spre deosebire de consoartă, Cristinel a fost angajat în urma unui ”examen”, a declarat pentru G4Media.ro Ion Sterian, directorul general al Transgaz.

Este inginer petrolist și avem nevoie de expertiză tehnică. La această etapă a trecut concursul pentru consilier, dar vreau să îl folosim în domeniul său de activitate. Angajarea sa nu are nici o legătură cu doamna Viorica Dăncilă”, a mai spus Ion Sterian.

O fi el, soțul Vioricăi Dăncilă, inginer petrolist. Posibil să fie chiar și bun în domeniu. Dar parcă prea mare coincidența: doi consilieri în aceeași familie, numiți la interval de câteva zile.

Și, să fim serioși, pe Viorica am auzit-o, cu toții, vorbind. Ar putea consilia în materie de cafele băute din fonduri europene, dar BNR-ul, ultima dată când verificasem, nu se ocupa de băut cafele.

VIACristina Antal
SURSĂȘtirea Verde
Articolul precedentDăncilă nu are absolut niciun fel de deschidere la nivelul Uniunii Europene
Articolul următor„Schimbă PET-ul cu biletul”. La Constanța, un mod inedit de colectare a deșeurilor
Jurnalist neprietenos. Din 1999. Sau, cum ar spune unii, încă din mileniul trecut.