Social democrații trimis către Curtea Constituțională o sesizare legată de numirile directorilor generali interimari ai SRTv şi SRR, făcute în baza unor hotărâri ale Parlamentului. Mutarea fusese anunțată de altfel de Marcel Ciolacu chiar la o zi după aceste schimbări, liderul PSD susținând că numirile s-au făcut cu încălcarea legii.
Pe 11 mai, atât Doina Gradea (șefa Societății Române de Televiziune), cât și Georgică Severin (șef la Societatea Română de Radiodifuziune) au fost demiși prin vot în Parlament, în aceeași zi fiind votați și înlocuitorii.
Parlamentarii majoritari au votat pentru numirea Ramonei Săseanu, propusă de PNL, în funcţia de director general interimar al Societăţii Române de Televiziune, în timp ce Liviu Popescu, propus de USR PLUS, a fost numit director general interimar al Societăţii Române de Radiodifuziune. În sesizările depuse, PSD detaliază că Hotărârile Parlamentului au fost „prin interpretarea greşită a legii şi încălcarea acesteia”.
„În mod abuziv, deşi ora era înaintată, preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului au hotărât convocarea Birourilor permanente reunite în vederea sesizării celor două comisii de specialitate ale Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru a dezbate propunerea de numire a unui director general interimar al Societăţii Române de Televiziune.
La insistenţele Grupului parlamentar PSD a fost acordat un termen foarte scurt, contrar tuturor cutumelor parlamentare, de o oră, pentru a oferi posibilitatea altor candidaţi să-şi depună candidatura. Împotriva dispoziţiilor regulamentare şi legale, comisiile în aceeaşi zi au înaintat avizul comun prin care au analizat trei candidaturi depuse şi au propus plenului reunit, numirea în funcţia de director general interimar a doamnei Ramona Săseanu.
… Singura prevedere legală aplicabilă situaţiei din data de 11 mai 2021 ar fi fost încadrarea în art. 46 alin (7), întrucât au fost respinse de către plenul reunit al Parlamentului rapoartele de activitate şi de execuţie bugetară, fiind necesară, ulterior, declanşarea procedurii de numire a unui nou Consiliu de Administraţie a Societăţii Române de Televiziune, fără a avea posibilitatea conferită de textul legal de a numi un director general interimar de către plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului.
Nimic nu a împiedicat majoritatea ca, în cadrul unui Birou permanent reunit, să declanşeze această procedură, cu atât mai mult cu cât cvorumul de şedinţă a fost îndeplinit. În schimb, a fost numit un director general interimar prin interpretarea greşită a legii şi încălcarea acesteia”, se arată în documentele înaintate CCR, potrivit Agerpres.