Foto: Ro Vaccinare

Începând din 7 iunie, vaccinarea anti-Covid din Germania se va face fără o prioritizare, a anunțat ministrul german al Sănătății, Jens Spahn, relatează DW. Astfel, pentru prima dată cei cu vârste peste 16 ani, dar care nu fac parte din nicio grupă de priorizare pe criterii de etate, maladie sau profesie, se vor putea înscrie de la această dată pe lista de vaccinare.

De asemenea, ministrul Spahn a precizat că în campania de vaccinare se vor implica atât medicii cu cabinete private, dar și medicii din instituții și întreprinderi.

În cadrul unei conferinţe de presă, Spahn a mai declarat că până la sfârşitul lunii mai, în Germania vor fi vaccinaţi anti-Covid – cel puţin cu prima doză – 40 la sută din cetăţeni. Începând de azi şi până pe 7 iunie sunt prevăzute 15 milioane de vaccinări pentru oameni din grupele de risc crescut. Apoi, priorizarea va fi desfiinţată în centrele de vaccinare, cabinetele medicale şi la medicii din întreprinderi.

Germania se gândește, tot mai profund, la vaccinul Sputnik V

„A-i vaccina pe aceştia primii a fost un imperativ de ordin epidemiologic”, a declarat Spahn. Priorizarea pentru vârstinici, bolnavi sau cei din domenii esențiale, a fost de asemenea un imperativ moral. „Nu a fost vorba de birocraţie, a fost ceva care a salvat vieţi omeneşti”, a mai spus acesta.

Relaxarea restricțiilor pentru cei vaccinați

Dorința germanilor pentru vaccinare a crescut din momentul în care autoritățile au anubnțat relaxarea unora dintre restricții pentru persoanele imunizate. Totuși, ministrul Spahn atrage atenția că sfârșitul prioritizării nu înseamnă că toți doritorii vor putea obţine o programare la vaccin în decurs de câteva zile. Vaccinarea va continua, până târziu în lunile de vară, însă persoanele vulnerabile au prioritate, în funcție de numărul de doze ce vor fi repartizate centrelor.

Până în prezent mai bine de 70% din cetăţenii germani cu vârste de peste 60 de ani sunt vaccinaţi cel puţin o dată. În Germania au fost administrate mai bine de 40 de milioane de doze de vaccin, 37% din cetăţeni (30,8 milioane) sunt vaccinaţi cel puţin cu prima doză, iar 11,2% (9,3 milioane) sunt vaccinaţi complet.

Germania a relaxat restricțiile pentru cei vaccinați anti Covid

Articolul precedentPSD cere Curții Constituționale să constate că numirile din fruntea SRTv şi SRR s-au făcut cu încălcarea legii
Articolul următorFirea îl apostrofează pe Dan din cauza șobolanilor