Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) anunţă că formarea unor cheaguri de sânge după vaccinarea cu AstraZeneca ar trebui catalogată drept efect secundar foarte rar, transmite HotNews.
Oficialii EMA au precizat că au stabilit „o legătură posibilă între vaccinare și cazuri foarte rare de cheaguri de sânge neobişnuite şi un nivel de trombocite scăzut”, dar că nu va fi schimbată recomandarea de folosire în continuare a acestui vaccin împotriva Covid 19, pentru că beneficiile depășesc riscurile. De altfel, aceste efecte secundare vor fi trecute pe prospectul vaccinului.
Recomandările specialiștilor
EMA recomandă persoanelor care au fost vaccinate cu AstraZeneca să ceară ajutor medical imediat dacă dezvoltă simptome specifice. EMA notează, de asemenea, că probabilitatea apariției acestui efect advers este foarte scăzută, dar că persoanele trebuie să fie conștiente și informate în cazul în care dezvoltă simptome: dificultăți de respirație, durere în piept, umflarea picioarelor, dureri abdominale persistente, dureri puternice de cap sau încețoșarea vederii, pete mici sub piele la locul injecției.
„Comitetul de siguranță privind evaluarea riscurilor a confirmat că beneficiile AstraZeneca în prevenirea Covid 19 depășesc riscurile. Covid 19 este o boală foarte serioasă cu un număr mare de spitalizări. Acest vaccin s-a dovedit a fi foarte eficient, previne formele severe. Vaccinarea este extrem de importantă și trebuie să folosim vaccinurile. Am ajuns la concluzia că rapoartele privind trombozele ar trebui catalogate drept efecte secundare ale vaccinului. Am convocat grupul de experți din mai multe specializări. Pe baza dovezilor prezente anumiți factori precum vârsta, sexul, dar nu putem confirma că aceste efecte au apărut în urma vaccinării. Există și un răspuns imun la acest vaccin care duce la efecte secundare. EMA lucrează cu autoritățile competente pentru a se asigura că aceste cazui sunt comunicate în timp util. Este important ca oamenii vaccinați să știe aceste efecte adverse astfel încât să știe la timp. Vom continua să monitorizăm și vom face alte recomandări în funcție de evoluția situație. Când milioane de oameni sunt vaccinați pot apărea efecte adverse care nu apar în timpul studiilor clinice. Orice decizie la nivel național în campaniile de vaccinare trebuie să ia în considerare efectele pandemiei”, a spus Emer Cooke, directoarea executivă a EMA.
Rapelul se va face cu un al ser, în anumite situații
Potrivit lui Valeriu Gheorghiță (coordonatorul CNCAV), românii care au avut probleme cu coagularea sângelui după vaccinarea cu AstraZeneca nu vor face rapel cu același tip de ser.
Vaccinul produs de AstraZeneca inițial a fost recomandat persoanelor cu vârste cuprinse între 18-65 de ani, unele țări europene au decis ca acest vaccin să fie utilizat chiar și numai până la 55 de ani, nefiind suficiente date cu privire la vaccinarea celor peste 65 de ani.
AstraZeneca, mai multe beneficii decât riscuri, spune Agenția Europeană a Medicamentului