Klaus Iohannis: „Virusul nu dispare prin violență și manifestări extremiste”

Prima ieșire publică a președintelului de după protestele împotriva măsurilor restrictive

Președintele Klaus Iohannis a afirmat joi, la Institutul „Cantacuzino”, că singura soluție pentru oprirea pandemiei, dar și pentru revenirea la normalitate este vaccinarea, în niciun caz „nu dispare prin violență și manifestări extremiste”.

„Onorăm astăzi activitatea Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, care, la 100 de ani de la înfiinţare, rămâne un înalt reper al cercetării medicale româneşti. Este un moment de bilanţ, de rememorare a istoriei, este o invitaţie la a discuta cu responsabilitate despre prezent, dar este şi un moment pentru a privi cu încredere în viitor. Prestigioasa dumneavoastră instituţie îşi leagă începuturile de personalitatea ilustră a fondatorului său, profesorul Ion Cantacuzino, părintele şcolii româneşti de imunologie şi patologie experimentală. De-a lungul timpului, în acest centru de excelenţă s-au format şi s-au afirmat cercetători, profesori şi adevăraţi creatori de şcoală medicală. Institutul a constituit un reper pentru generaţii întregi şi a devenit, astfel, un simbol al potenţialului de inovare al ţării noastre. Prin calitatea rezultatelor obţinute, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” a intrat în circuitul mondial al marilor centre de cercetare, o performanţă pentru care vă felicit”, a afirmat Klaus Iohannis joi la ceremonia organizată cu prilejul sărbătoririi a 100 de ani de la înfiinţarea Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”.

Centenar în plină pandemie

Șeful statului a precizat că Institutul Cantacuzino are un rol foarte important în contextul pandemiei cu noul coronavirus. „Aniversarea de astăzi are loc în circumstanţe excepţionale, în care întreaga omenire se confruntă cu pandemia generată de virusul SARS-CoV-2. Acest context global complicat este exemplul cel mai elocvent în ceea ce priveşte importanţa strategică a activităţii dumneavoastră în demersurile de răspuns la ameninţări sanitare, precum noul coronavirus. 

Rolul Institutului „Cantacuzino” este, în această perioadă, unul fundamental şi sunt impresionat de eforturile extraordinare, de dăruirea pe care atât echipa managerială, cât şi personalul de aici le manifestă în aceste luni grele ale pandemiei şi în susţinerea campaniei de vaccinare.

Astăzi putem privi cu optimism către normalitate datorită eforturilor extraordinare ale cercetării medicale. Trebuie să le fim recunoscători celor care îşi dedică viaţa acestui domeniu şi îşi pun întreaga experienţă şi cunoaştere în dezvoltarea de vaccinuri şi tratamente pentru salvarea vieţii oamenilor”, a mai spus şeful statului.

Vaccinarea, soluția eficientă pentru revenirea la o viață normală

Totodată, Klaus Iohannis a mai adăugat că numai prin vaccinare putem opri pandemia, nu prin violenţă sau manifestări extremiste, făcând o referire la situația din ultimele zile, când mii de rpmâni au protestat împotriva măsurilor restrictive impuse de autorități.

„Avem, iată, la îndemână soluţia care ne va permite să stopăm pandemia şi să ne recăpătăm normalitatea care ne lipseşte atât de mult. Se numeşte vaccin! Virusul care ne-a afectat dramatic existenţa în ultimul an nu dispare prin violenţă şi manifestări extremiste, ci prin imunizarea cât mai multor oameni cu vaccinuri eficiente”, a concluzionat Klaus Iohannis.

Franța intră în carantină de noapte și închide toate școlile

Articolul precedentCel mai scump tratament din lume: implicarea
Articolul următorEmil Banias se simte nedreptățit și își vrea banii înapoi de la Prefectura Constanța