Coordonatorul campaniei de vaccinare anti Covid din România Valeriu Gheorghiță a vorbit, în cursul serii trecute, despre rata de mortalitate a celor cărora le-a fost administrată doza de vaccin. Subiectul trebuia atins, având în vedere multele zvonuri apărute în spațiul public, potrivit cărora, mulți dintre cei care se vaccinează, îndeosebi cu AstraZeneca, ar căpăta aspecte secundare care le-ar putea aduce, ulterior, decesul. Astfel, dorind să pună punct acestor zvonuri, Gheorghiță anunță că „dacă am analizat rata de fatalitate la persoanele care au fost diagnosticate cu COVID care au fost vaccinate, respectiv persoane nevaccinate, practic în rândul celor care au fost diagnosticați cu COVID și nu erau vaccinați, rata de fatalitate a fost de 2,4%.”

Valeriu Gheorghiță, despre cele 89 de persoane decedate din cauza COVID-19, care s-au vaccinat anterior: „beneficiile vaccinării sunt indiscutabile”

Mai mult decât atât, completează Valeriu Gheorghiță, atunci când vorbim despre la persoanele care erau diagnosticate cu COVID și fuseseră și vaccinate, această rată de fatalitate este de 0,02%, adică două persoane din 10.000. „Deci beneficiile vaccinării sunt indiscutabile. Din păcate, sigur, nu putem vorbi de o protecție 100%. Circa 5% din populația oricărei țări nu dezvoltă răspuns imun protector nici după boala naturală, nici după vaccinare”, a spus Valeriu Gheorghiță la B1 TV.

Pandele, nemulțumit că autoritățile au carantinat „cureaua care ține pantalonii”

Este important de știut că, încă de la începutul campaniei de vaccinare (27 decembrie 2020) și până în prezent, au fost diagnosticate cu 299.000 de persoane, adică 3.400 de cazuri, în medie, pe zi, în timp ce numărul de decese în perioada cu pricina a fost de 7.471.

„Uitându-ne la aceste 89 de decese, 77 erau persoane care aveau doar o doză primită, iar timpul de la prima doză până la diagnosticul de COVID era de 12 zile, deci, practic, diagnosticul a fost stabilit înainte de cele 14 zile în care încep să apară anticorpii, începe să apară răspunsul imun protector. Celelalte 12 cazuri erau la persoane care aveau ambele doze primite, iar timpul mediu de la cea de-a doua doză și până la diagnosticul de COVID era de 10 zile, practic, înainte ca beneficiile maximale de după vaccinare să apară. Vârsta medie era 72 de ani și toate aveau comorbidități.”, a completat coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu. Gheorghiță.

Articolul precedentPreședintele PMP, apel către autorități: „Lăsați bisericile deschise de Paște!”
Articolul următorPonta, uimit că lipsa paturilor la ATI după un an de pandemie nu e din vina lui!
Jurnalist full-time, fotograf part-time, graphic designer sfert-time. În timpul liber îmi slujesc pisica, mă plimb cu bicicleta și dezvolt obsesii legate de Star Trek.