Cătălin Drulă a dispus înlocuirea membrilor Consiliilor de Administrație (CA) ale APDM și AFDJ, care fuseseră numiți în ianuarie 2020 de actualul ministru al Internelor, Lucian Bode, care deținea portofoliul Transporturilor. Atunci, Bode i-a înlocuit pe cei numiți de guvernele Grindeanu, Tudose și Dăncilă, printre care se găseau Iuliana Zobuian – fosta șefă de cabinet a lui Dragnea, Alexandru Pâslaru – fiul fostului deputat PSD Florin Pâslaru, Sergiu Roșca – fiul fostei deputate PSD Lucreția Roșca. Bode înlocuia clientela PSD cu clientela PNL.
Acum, a venit și vremea USR odată cu preluarea Ministerului Transporturilor prin Cătălin Drulă. Nici numirile lui Drulă nu respectă cu sfințenie principiul „fără activiști în funcții publice”, în CA-ul AFDJ se află și un membru al USR Galați, care a candidat la alegerile locale din partea USR pentru un mandat în Consiliul Municipal Galați. Nu știm nici în baza căror criterii au fost selectați în CA-ul AFDJ, care se ocupă de asigurarea condițiilor de navigație pe Dunăre, doi avocați, Georgiana Sârbu și Sorin Boldi.
Miza acestor numiri e constituită de indemnizațiile mari. Membrii CA-ului de la APDM au încasat indemnizații brute între 4.200 la 5.040 lei. Adică în jur de 1.000 de euro. Membrii CA-ului AFDJ încasează indemnizații lunare de 8.864 lei. Adică 1800 euro/lună.
Cine pleacă din CA-ul APDM: o secretară de pe vremea lui Dăncilă și reprezentanții PNL Galați, PNL Brăila și PNL Tulcea
Printre cei înlocuiți se află Sanda Andreea Bota, care este membră a CA-ului APDM din aprilie 2019, de pe vremea Guvernului Dăncilă, fiind numită de ministrul Răzvan Cuc. Este secretară la cabinetul unui secretar de stat din Ministerul Transporturilor, pentru că, potrivit CV-ului, se ocupă cu „monitorizarea corespondenței” și „organizarea agendei ministrului”. Potrivit declarației de avere nr 3.438/27.05.2020, Sanda Bota a încasat de la Ministerul Transporturilor salarii în valoare de 12.871 lei, dar a mai încasat 42.822 lei și de la Autoritatea Rutieră Română. În 2019, apărea în declarația de avere și o sumă de 29.074 lei, încasată ca membru CA la Aeroportul Internațional „Mihail Kogălniceanu” din Constanța. Tot în 2019, Sanda Bota era și membru AGA la celebra societate-fantomă „Grup Exploatare și Întreținere Palat CFR” SA.
Printre cei care părăsesc CA-ul APDM sunt și trei deținători de carnete PNL. Unul dintre ei este omul de afaceri Viorel Cristovici, fostul lider al PNL Tecuci. Dar în CA-ul APDM el reprezenta Organizația Județeană PNL Galați.
Din partea PNL Brăila, era membru al CA-ului APDM Florin Cârligea, prim-vicepreședinte al PNL Brăila și fost subprefect PDL de Brăila în perioada aprilie 2009 – iulie 2010. Din 2016 a fost consilier județean PNL. Cârligea are mai multe firme, dar cea mai importantă e Comision Trade SRL Brăila, care se ocupă și de dragaje pe Dunăre, pe care le execută la comanda AFDJ Galați.
Pleacă din CA-ul APDM și Elena Brăcăcel, reprezentanta Tulcei. Ea l-a înlocuit pe George Șinghi, secretar general al Municipalei PNL Tulcea, care fusese numit de Lucian Bode în ianuarie 2020. Potrivit CV-ului, Elena Brăcăcel are o licență în științe economice la Universitatea „Ovidius” din Constanța și în prezent e preocupată de un master în protecția mediului la Universitatea Ecologică București.
Din CA-ul APDM mai pleacă și trei tehnocrați. Aceștia sunt Robert Răzvan Dobre, șeful Direcției de Proiecte, Investiții și Monitorizare Proiecte Strategice din Ministerul Transporturilor, Julien Zamfir – reprezentant al Ministerului Finanțelor și Daniel Ionuț Dragomir, care în ultimii ani a fost, potrivit CV-ului său, „head of procurement” la Complexul Energetic Oltenia, Salrom, Hidroelectrica, Chimica Group Cluj.
De la conducerea APDM va pleca și actualul director general, Alexandru Șerban, absolvent de Inginerie Navală și președintele Organizației Municipale PNL Galați. El mai era „în cărți” pentru un post de secretar de stat la MAI, dar momentul a fost ratat.
Ghinion! Președintele CA pleacă exact când îi înceta supravegherea suspendării pedepsei la închisoare
Pleacă din funcția de președinte al APDM Galați și prim-vicepreședintele Județenei PNL Galați, Marian Toniță, fost agricultor și fost primar PDL al comunei Bălășești din județul Galați. În martie 2018, Toniță a fost condamnat la executarea unei pedepse de un an și șase luni de închisoare și perioada de supraveghere a suspendării pedepsei, de 3 ani, se încheie acum, în martie 2021. Până acum, nu merita funcție de președinte al CA-ului APDM deoarece era un „penal în funcții publice”, iar acum, când scapă de eticheta de „penal”, i se ia funcția publică.
Toniță a fost trimis în judecată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Galați prin rechizitoriul nr. 874/P/20.09.2017, după ce pe 3 aprilie 2016 polițiștii de la „Rutieră” l-au oprit în trafic și au constatat că urcase beat la volan. Procurorii l-au acuzat de săvârşirea infracţiunii de „conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului”, conform art. 336 al. (1) CP. În dosarul 18.940/233/2017, Judecătoria Galați s-a pronunțat în martie 2018 și l-a condamnat la un an și șase luni de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere timp de 3 ani.
Va pleca și controversatul Nicolae Tivilichi, care s-a lipit de APDM „ca marca de scrisoare”
Va pleca de la conducerea APDM Galați și Nicolae Dan Tivilichi, care în prezent e director general adjunct al companiei naționale, dar se simte la APDM ca acasă, pentru că a mai fost membru al CA APDM și în guvernările anterioare.
Este considerat unul dintre cele mai controversate personaje din lumea porturilor românești. În septembrie 2016, Tivilichi devenea director general al Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime SA Constanța, deși nu avea o experiență care să justifice promovarea, după cum Ziarul de Investigații a prezentat la vremea respectivă. Prin lumea portului se spune că ar fi fost numit cu susținerea fostului vicepremier PSD Viorel Ștefan.
Tivilichi avea ceva experiență în domeniul portuar, dar nu suficientă pentru a conduce Portul Constanța. Din 1985 până în 1992 a fost sudor în Portul Docuri din Galați, iar odată cu absolvirea Facultății de Construcții Navale s-a angajat la Combinatul Siderurgic Sidex, la secția de reparații. În 2002, a devenit șeful Serviciului Logistică din combinat. În perioada 2005 – 2008 a fost director al Hidrotehnica SA Galați. Un om bun la toate.
În perioada 2012-2015, în guvernarea PSD-PNL, Nicolae Tivilichi a fost membru în CA-ul APDM Galați, asta fiind singura sa experiență în domeniul portuar. În 2016, a urmat saltul în funcția de director general al Administrația Porturilor Maritime Constanța, ajungând să conducă cel mai mare port din România și al 4-lea din Europa. În 2017, numirea lui Tivilichi a fost contestată în instanță de o fostă directoare din companie. În ianuarie 2019, Curtea de Apel Constanța s-a pronunțat în dosarul 2.097/118/2017, anulând procedura de selecție pentru numirea lui Tivilichi.
După eșecul de la Constanța, Nicolae Tivilichi s-a întors în fieful său de la Dunăre. A devenit un apropiat al senatorului PNL George Stângă, liderul PNL Galați (un lucru care nu-i deloc complicat) și din mai 2020 a devenit director general adjunct la APDM Galați.
Cine sunt noii membri ai CA-ului APDM Galați
A fost dată publicității lista membrilor numiți de ministrul Cătălin Drulă în CA-ul APDM. Aceștia sunt:
- Bogdan Spuza – Head of Strategy BNP Paribas, a fost Head of Product Management la BNP şi membru în Consiliul de Adminsitraţie al SN Plafar SA, director la BRD si Unicredit Tiriac Bank, expert în domeniul financiar-bancar;
- Nicu Alexandrescu – Country Manager Norgips Romania (parte a grupului Knauf) din 2006, MBA la Milton Keynes in 2010, a terminat ASE Management;
- Sonia Vlad – expert în zona financiară de investiţii, a fost analist financiar la Citco Fund Services şi Associate la Brown Brothers Harriman (companie de private banking şi investment management), a studiat la University College Dublin;
- Valentin Stănciulescu – Business Developer pe zona de parcuri industriale, Portfolio Manager la WDP (Warehouses de Pauw), a lucrat timp de 2 ani la UPS Supply Chain şi 5 ani la DHL International, a terminat SNSPA şi are acreditări în IATA/FIATA/CARGO Agent Course.
Cine pleacă din CA-ul AFD? Printre alții, pleacă și președinta Organizației Femeilor Liberale din Galați!
Își fac bagajele și cei 5 membri ai CA-ului AFDJ Galați. Președintele CA-AFDJ era Angela Ivan, membră a PNL Galați, care a fost o lungă perioadă de timp director al Administrației Zonei Libere Galați.
Dacă în cazul Angelei Ivan se poate vorbi de experiență în administrare, nu se poate spune același lucru în cazul altei membre PNL care a fost promovată de senatorul George Stângă în CA-ul AFDJ. Este vorba de Ileana Sorocoroleț care a mai fost, tot cu susținerea PNL, membru în CA-ul serviciului local de termoficare, Apaterm SA Galați, dar a mai lucrat și ca responsabil în achiziții publice la Spitalul de Pneumoftiziologie din Galați. Pentru mandatul de membru CA la AFDJ a recomandat-o „secțiunea politică” a CV-ului său, adică faptul că e membru PNL din anul 2000, este președinta Organizației Femeilor Liberale din municipiul Galați, vicepreședinta Organizației Femeilor Liberale din județul Galați și vicepreședinte al Organizației Municipale PNL Galați.
Mai pleacă din CA-ul AFDJ și Ion Laurențiu Voicu, șeful Direcției de Comunicare și Relații cu sindicatele și ONG-urile din Ministerul Transporturilor, dar și Ene Cornel, care din 2010 a lucrat la mai multe firme de confecții metalice și materiale de construcții.
Va pleca de la conducerea companiei naționale și actualul director general al AFDJ, Sorin Crețu, numit de Lucian Bode în ianuarie 2020. Sorin Crețu a absolvit Dreptul la „Particulară” (Universitatea Danubius Galați) și a fost 7 ani referent în cadrul AFDJ. La momentul numirii era consilier județean PNL.
Cine vine în CA-ul AFDJ Galați? Chiar și un membru al USR Galați
A fost dată publicității și lista noilor membri ai CA-ului AFDJ. Iată despre cine e vorba:
- Cătălin Ciupercă – director regional la OTP Bank, experienţă în domeniul bancar şi cunostinţe în zona navală, consultant financiar, a terminat Facultatea deŞtiinţe Economice Ovidius şi curs are şi un curs de 2 ani de CFA (Chartered Financial Analyst);
- Marius Stoicănescu – director la o companie de software şi ex-analist financiar şi auditor timp de 5 ani la KPMG (retea de firme de consultanţă şi audit), a terminat Academia de Studii Economice şi are un master de 2 ani în E-Business;
- Georgiana Sîrbu – avocat, cu o experienţă de 10 ani în drept internaţional, a practicat avocatura la una din cele mai mari firme de avocatura din Bucuresti NNDKP, cunoaşte tehnologia BIM (building information modeling – digitalizare în construcţii), a terminat ASE secţia Economică şi Facultatea de drept la Universitatea Bucureşti;
- Sorin Boldi – 20 de ani experienţă în avocatură, doctor în filozofie şi licenţiat în drept la Universitatea Bucureşti, a participat la proiecte privind dreptul în afaceri şi administraţie publică;
- Bogdan Pîndaru, membru USR Galați și candidat la CLM – experienţă în zona navală, manager control calitate la Damen Galaţi, a terminat facultatea navală Dunărea de Jos din Galaţi.
Pe ultimul loc al listei se află Bogdan Pîndaru, care fiind absolvent la Inginerie Navală și manager control calitate la Șantierul Naval „Damen” din Galaţi se poate spune că îndeplinește condițiile profesionale putea fi numit în CA-ul AFDJ pentru că are mai multe legături cu navigația pe Dunărea Maritimă decât ceilalți membri (foști și actuali) ai CA-urilor APDM și AFDJ.
Dar se pare că în numirea sa a contat și faptul că este membru al USR Galați și la alegerile locale de pe 27 septembrie a candidat pentru un mandat de consilier local în cadrul Consiliului Municipal Galați. În noiembrie, în plină campanie electorală, liderul USR Galați, deputatul Bogdan Rodeanu, posta pe facebook: „Pîndaru Bogdan, un coleg de la care am învățat și mai bine ce înseamnă responsabilitatea”. Iată că acum a venit și o formă de recunoștință, pentru care lui Pîndaru nu i-ar fost suficient CV-ul.