Liberalii gălățeni îi cer lui Orban să le „retrocedeze” PNL Galați, după ce senatorul Stângă a ajutat PSD să monopolizeze administrația locală

În contradicție cu rezultatele alegerilor din ultimii ani, care indicau o scădere a monopolului PSD asupra administrației gălățene și o creștere constantă a încrederii gălățenilor în opoziția formată din PNL, USR-PLUS și PMP, la alegerile de pe 27 septembrie PSD a câștigat mai multă putere decât a avut vreodată la Galați. PSD a obținut nu numai mandatele de primar și de președinte al Consiliului Județean (CJ), ci și majoritatea confortabilă în Consiliul Municipal și CJ Galați și în premieră, nu mai are nevoie de voturile „aliaților” pentru a-și trece hotărârile cu „50% plus 1”.

Aceste rezultate ale PSD sunt surprinzătoare, pentru că vin în contradicție cu voturile politice din ultimii ani. La „europarlamentarele” din 2019, PNL, USR-PLUS și PMP, au obținut împreună la Galați un procent de 52,04%, iar la alegerile prezidențiale, Iohannis a obținut la Galați 60,18%, iar Dăncilă 39,81%.

Alegerile de pe 27 septembrie ar fi trebuit să confirme aceste evoluții, mai ales în condițiile în care sondajele demonstrau o creștere a procentului PNL la votul politic, dar actualul lider al PNL Galați, senatorul George Stângă, a comis mai multe gafe cu impact electoral negativ, unele relatate de „Ziarul de Investigații”:

Senatorul PNL George Stângă, la chef cu interlopii din Galați, în dispreț total față de apelurile lui Iohannis și Orban la ofensivă împotriva clanurilor interlope

„Make PSD great again”! La Galați, PNL a ajutat PSD să monopolizeze administrația locală

Pentru susținerea candidaturii lui George Stângă la președinția CJ Galați conducerea PNL a adus la Galați toată „artileria grea” a partidului. A vizitat Galațiul de 2-3 ori primvicepreședintele PNL Rareș Bogdan, dar și vicepremierul Raluca Turcan, ministrul Transporturilor Lucian Bode, ministrul Mediului, Costel Alexe, ministrul Sporturilor, Ionuț Stroe, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, dar și Alina Gorghiu și Robert Sigartău. La finalul campaniei, a venit la Galați chiar prim ministrul Ludovic Orban, care a străbătut străzile orașului pentru a le cere gălățenilor să îl voteze pe Stângă.

În sondajele de opinie din septembrie, la nivel național PNL era cotat la 34,7%, iar PSD la 19,6%.  Cu un astfel de capital la votul politic, ar fi trebuit ca PNL să câștige alegerile la Galați „en fanfare”.

La scrutinul pentru președinția CJ Galați, candidatul PNL, George Stângă, a obținut 57.375 de voturi (28,84%), în timp ce candidatul PSD, Costel Fotea, a obținut 97.109 voturi (48,82%). Lista PNL pentru CJ Galați, cu Cătălin Moroșanu, „Moartea din Carpați”, pe locul 1, a obținut un procent și mai slab, de 27,08%. PSD a obținut 39,72%. PNL Galați nu numai că nu a fructificat deloc ascensiunea din sondaje, dar chiar a facilitat monopolizarea administrației locale de către PSD.

Zeci de mii de voturi anulate. Explicația unui simpatizant PNL: „Am votat până s-a terminat tușul”

La rezultatele alegerilor din județul Galați surprinde numărul foarte mare al voturilor anulate. La alegerea președintelui CJ au fost 12.564 de voturi anulate, iar la votul pentru desemnarea consilierilor județeni au fost 15.425 de voturi anulate. E imposibil ca după scrutinurile la care au fost chemați în ultimii ani gălățenii să nu știe tehnica votării. O explicație ar putea fi anularea voturilor în semn de protest.

Cum electoratul PSD a fost foarte disciplinat, problema ar fi în zona dreptei și aici am lua în calcul postarea unui simpatizant PNL care a anunțat pe facebook cum a votat:

„Am votat până s-a terminat tușul! De data asta, am mers doar ca să demonstrez că mă interesează cine conduce Galațiul, dar asta nu înseamnă să votez orice personaj propus de PNL, doar ca să nu votez PSD. Am preferat să îmi anulez votul”.

Stângă, liderul Dreptei

Cauza acestui eșec este „transformarea” pe care a suportat-o PNL Galați în ultimii trei ani, când la șefia organizației s-a aflat senatorul George Stângă. El este absolvent al Facultății de Educație Fizică și Sport, a absolvit și Dreptul (la „Particulară”), dar în politică nu a avut o ascensiune muncită, fiind impus la șefia PNL Galați de fostul lider al organizației, deputatul Victor Dobre. Stângă a demonstrat în cei trei ani de când se află în fruntea organizației că nu are nici cultura civică și organizațională, nici abilitatea necesară pentru a conduce PNL Galați și a distrus organizația prin îndepărtarea, uneori grosolană, a unor medici, profesori universitari sau antreprenori, respectați la Galați pentru realizările lor profesionale, nu pentru că fac politică.

Ultimul medic care a plecat din partid, cardiologul Mihail Bucatanschi, a demisionat din PNL în martie 2018, după ce a fost sancționat de Stângă pentru că nu și-a înființat (cu un an înainte de alegeri) o organizație de secție de votare. Senatorul Stângă a fost la fel de ostil și față de prof univ dr Ioan Cordoneanu, decanul Facultății de Istorie, Filosofie și Teologie de la Universitatea „Dunărea de Jos”, dar și față de profesorul Ștefan Baltă, prorectorul aceleiași universități.

Scandal! Vicepreședintele PNL Victor Dobre, dat afară din sediul PNL Galați de senatorul PNL George Stângă

George Stângă nu a ezitat să lovească și în mentorul său, deputatul Victor Dobre, căruia îi datorează mandatul de senator și ascensiunea în funcția de lider al PNL Galați. În 2016, președintele de atunci al PNL Galați, Victor Dobre a aranjat ca George Stângă să fie nominalizat pe locul 1 a listei PNL Galați pentru Senat, iar în 2017, Dobre i-a predat lui Stângă și președinția PNL Galați. După doi ani, George Stângă și-a umilit mentorul.

În 2019, la ordinul lui Stângă a fost schimbată iala de la ușa cabinetului parlamentar al lui Victor Dobre, care și-a găsit „bagajele” în subsolul sediului PNL. Practic, Victor Dobre, vicepreședinte al PNL la nivel național a fost izgonit din sediul PNL Galați de senatorul PNL George Stângă. Dobre a recunoscut situația penibilă la o emisiune a televiziunii „Realitatea de Galați-Brăila”. Vezi video:

Scrisoare adresată președintelui PNL, Ludovic Orban

Regimul personal instaurat de Stângă la PNL Galați i-a determinat pe mulți dintre liderii organizației să aplice principiul „cel mai deștept cedează” și să se retragă din funcțiile executive, lăsându-i cale liberă pentru a-și pune în practică „proiectul”. Cei mai mulți au rămas membri cotizanți.

După dezastrul de la alegerile de pe 27 septembrie, o parte dintre liberali au adresat o scrisoare colegilor de partid, de care îi leagă o lungă colaborare într-o zonă dominată de 30 de ani de PSD, dar și președintelui PNL, Ludovic Orban, căruia îi cer să oprească declinul PNL Galați.

„Ne adresăm, deopotrivă, şi conducerii centrale, căreia, fără eforturi, îi va fi greu să nu observe că la Galaţi suntem pe un drum greşit. Ruptura totală dintre conducerea filialei şi membrii de partid, decizii discreţionare, îndepărtarea celor mai mulţi membri, recompensarea unor apropiaţi pe criterii care ocolesc standardele eticii politice, sunt numai câteva dintre cauzele care au împins partidul într-un colţ sumbru al vieţii politice”, acuză semnatarii scrisorii, care au ținut să precizeze că demersul lor nu trebuie interpretat „ca o vulgară luptă pentru putere şi interese”.

Unificarea dreptei, ratată din amatorism

George Stanga si Klaus Iohannis

În scrisoarea liberalilor gălățeni e identificată și o primă eroare, în modul defectuos în care a fost pusă în practică colaborarea PNL cu USR-PLUS la alegerile locale: „O idee lăudabilă în esenţă, unificarea dreptei, aplicată fără profesionalism, a stat la baza eşecului înregistrat”, se spune în scrisoare.

PNL a susținut candidatura la Primăria Galați a deputatului USR Bogdan Rodeanu, iar USR-PLUS a susținut candidatura lui Stângă la președinția CJ Galați.

„Susţinerea la funcţia de primar a unei persoane lipsite de notorietate locală, cu procente mai mici în sondaje decât alţi membri de partid, un program electoral neatractiv, lipsit de elemente liberale, o campanie electorală judeţeană axată pe muşchi încordaţi, pe pumni încleştaţi şi priviri sumbre au demobilizat electoratul liberal”

se spune în scrisoarea membrilor PNL Galați.

Despre „programul electoral neatractiv” al USR-istului Bogdan Rodeanu a scris și „Ziarul de Investigații”:

PLAGIAT la USR! „Galațiul Metropolitan”, programul candidatului USR la Primăria Galați, e copiat după „Bucureștiul Metropolitan” al lui Băsescu!

Lipsa de notorietate a deputatului USR, care în 4 ani a avut 5-6 conferințe de presă și câteva ieșiri la televiziuni locale, a dus la un rezultat previzibil: Rodeanu a obținut 13.069 de voturi, la mare distanță de cele 47.452 de voturi ale primarului PSD Ionuț Pucheanu.

La rezultatele slabe a contribuit și slaba organizare a USR-PLUS, care a depus candidaturi la numai 26 de primării din județ, dar nu a obținut voturi nici unde a avut candidați. Spre exemplu, în orașul Târgu Bujor, lista USR-PLUS a obținut 4 voturi la o secție, 3 voturi la altă secție și „zero” voturi la o a treia secție. Șapte vori la 3 secții! După anunțarea rezultatelor, liderul PLUS Galați, Bogdan Dumitrescu și-a dat demisia din cauza „rezultatului dezastruos”.

Altă eroare: „Votați PNL! Votați Moartea din Carpați!”

Foto Facebook

În scrisoarea adresată lui Ludovic Orban, liberalii gălățeni se referă și la faptul că „o campanie electorală judeţeană axată pe muşchi încordaţi, pe pumni încleştaţi şi priviri sumbre au demobilizat electoratul liberal”. Se referă la faptul că liderul PNL Galați și-a propus să câștige scrutinul pentru CJ Galați cu un personaj „tabloidizat”, cum a făcut și PSD Galați cu Nicolae Bacalbașa.

La scrutinul pentru CJ, Stângă l-a propus pe locul 1 al listei pe campionul K1 Cătălin Moroșan, cunoscut și sub numele de „Moartea din Carpați”. Cătălin Moroșan este membru PNL Iași, e absolvent al Facultății de Drept, dar nu are nimic în comun cu Galațiul. Mai mult de atât, Stângă a și adoptat simbolul electoral „pumnul”. Nominalizarea lui Moroșan a fost primită ca o insultă de electoratul tradițional al PNL din Galați. Facebook-ul a fost invadat de glume pe tema „Votați PNL! Votați Moartea din Carpați!”.

Absenteism polarizat: au votat alegătorii PSD, au stat acasă alegătorii PNL

Toate aceste erori au dus la un absenteism masiv, Galațiul fiind, tot în premieră, pe locul 5 în clasamentul județelor cu cea mai scăzută prezență la vot. Dar a fost un absenteism polarizat, pentru că electoratul PSD a venit la urne, dar au stat acasă alegătorii PNL.

„Urmarea fost cea mai scăzută prezenţă la vot din ultimii 30 de ani. A acuza electoratul de dezinteres este pur şi simplu o scuză penibilă, dacă ne gândim că acelaşi electorat, la europarlamentare şi prezidenţiale, a acordat PNL şi USR un număr dublu de voturi faţă de PSD. Rezultatul acestui diletantism este că PSD are conducerea celor două instituţii, Primăria Galaţi şi Consiliul Judeţean, şi majorităţi confortabile în forurile deliberative locale, rolul PNL fiind mai mult decorativ”

scriu liberalii gălățeni.

Unica soluție, „retrocedarea” PNL Galați

Liberalii gălățeni îi solicită președintelui PNL, Ludovic Orban, să le „retrocedeze” organizația, pentru a încerca să refacă relația cu electoratul PNL din Galați: „Credem că singura soluţie în perspectiva apropiatelor alegeri parlamentare este dizolvarea conducerii filialei și numirea unei conduceri interimare care să coordoneze viitoarea campanie”. Vom vedea ce ecou va avea scrisoarea liberalilor din Galați.

Ziarul de Investigații

Articolul precedentPlaje românești la standarde europene
Articolul următorSuspiciunile de fraudare la Sectorul 1 continuă. 717 voturi „norocoase” pentru Clotilde Armand fac diferența