Senatorul PNL George Stângă, la chef cu interlopii din Galați, în dispreț total față de apelurile lui Iohannis și Orban la ofensivă împotriva clanurilor interlope

Chiar în zilele în care președintele Iohannis, premierul Ludovic Orban și ministrul de Interne Marcel Vela anunțau o nouă ofensivă împotriva clanurilor interlope, președintele organizației PNL Galați, senatorul George Stângă, a chefuit cu mai mulți interlopi.

La scurt timp de la acest „eveniment”, la Galați a avut loc o reglare de conturi între două grupări rivale și patru „bombardieri” au ajuns după gratii pentru tentativă de omor, respectiv pentru înjunghierea unui boxer K1, care este internat în stare critică la „Terapie Intensivă”. De fapt, luptătorul K1 a fost cel care a lovit primul, confirmând că, în funcție de context, ceea ce senatorul Stângă numește „sportivi” se poate subtitra „interlopi”.

În septembrie 2010, „Ziarul de Investigații” publica articolul „Lumea interlopă merge în paradis, trecând prin politică”, în care erau descrise conexiunile dintre politicieni și grupările interlope la Galați, Brăila și Tecuci, și cum sunt implicați interlopii în campaniile electorale. Acum constatăm că lucrurile nu s-au schimbat.

Reglare de conturi în lumea interlopă din Galați

 

La Galați nu a mai fost o reglare de conturi din decembrie 2010, când la un restaurant chinezesc din centrul orașului, Maricel Nicolau, zis „Chiaburu”, lider al unei reţele de trafic de carne vie, a fost ucis de doi membri ai grupării „Grafian”, Aurelian Stănescu, zis „Mașo” și Valeriu Stănescu, zis „Biba”.

După zece ani de acalmie, a avut loc o nouă răfuială. În noaptea de 19 spre 20 august, la periferia orașului, pe strada Combinatului, a avut loc o reglare de conturi între două grupări rivale. Patru indivizi cu vârste între 22 și 32 de ani, Eugen Onilă, Marius Onilă, Ion Guzu zis „Lila” și Costică Șerban, zis „Căpoasa”, au tăbărât pe un alt grup care se afla în apropierea unui „non-stop” de cartier, grup în care se afla și Adrian Florea (34 de ani), luptător de K1. Florea a fost înjunghiat și este internat în stare critică la „Terapia Intensivă” a Spitalului Județean de Urgență Galați.

Polițiștii au intrat în alertă și 24 de ore cei patru interlopi au fost căutați cu „mascații”, fiind capturați de trupele speciale în comuna Cuza Vodă, din județul Brăila. Polițiștii de la „Investigații Criminale” au stabilit la primele cercetări, că tocmai cel înjunghiat, luptătorul K1, a fost primul care a lovit.

„În urma activităților investigative, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Galați și polițiștii Serviciului Investigații Criminale au stabilit că bărbatul de 34 de ani ar fi încercat să agreseze fizic un bărbat, în ajutorul căruia au intervenit mai multe persoane. Una dintre acestea, un bărbat de 30 de ani, i-ar fi aplicat victimei o lovitură de cuțit în zona gâtului”, a precizat cms. șef Gabriela Costin, purtătorul de cuvânt al IPJ Galați.

În dosarul penal nr. 1225/P/2020, procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Galati îl cercetează pe Eugen Onilă (30 de ani), pentru tentativă de omor, iar pe ceilalți trei pentru complicitate la comiterea infracțiunii. În dosarul nr 3.063/121/2020, instanța de la Tribunalul Galați s-a pronunțat pe 21 august, dispunând arestarea preventivă, pentru 30 de zile, a celor patru interlopi.

Iohannis, Orban și Vela, au anunțat o nouă ofensivă împotriva clanurilor interlope

Avem „review”-urile cu ce ar spune președintele Iohannis, premierul Orban și ministrul de Interne, Vela, despre reglarea de conturi de la Galați, chiar dacă nu este la fel de alarmantă ca aceea care a dus la rănirea mortală a unui membru al clanului „Duduianu” și care i-a determinat pe cei trei oficiali ai statului să anunțe o nouă ofensivă împotriva clanurilor interlope.

Klaus Iohannis a făcut referire în conferința de presă la clanurile de interlopi care încă nu sunt controlate de instituțiile statului. „Este un fenomen pe care îl observăm cu îngrijorare”, a spus Iohannis, care a dat vina pe PSD pentru „cei 3 ani în care PSD-ul a încercat cu toată forța să distrugă legile Justiției”, „să-i apere pe penali în detrimentul oamenilor cinstiți”.

Ludovic Orban i-a cerut ministrului să evalueze conducerile inspectoratelor județene de poliție, pentru că puterea dobândită de clanurile interlope sugerează și complicitatea unor șefi din Poliție. Ministrul de Interne, Marcel Vela a amenințat interlopii din toată țara: „Suntem cu ochii pe voi!”.

Senatorul PNL George Stângă, la chef cu interlopii

Exact în zilele în care Iohannis, Orban și Vela anunțau noua ofensivă împotriva clanurilor interlope, președintele PNL Galați, senatorul George Stângă, făcea exact pe dos, participând la un chef cu interlopi.

Cheful respectiv a avut loc în context electoral. Senatorul PNL candidează la președinția Consiliului Județean (CJ) Galați și pentru a-și mări șansele a nominalizat pe locul 1 a listei PNL Galați pentru CJ Galați pe campionul K1 Cătălin Moroșanu, zis „Moartea din Carpați”, care este consilier județean PNL la Iași, dar e dispus să-și facă „buletin de Galați”.

Stângă și Moroșanu au oripilat membrii și simpatizanții PNL prin faptul că în fotografiile de campanie electorală au adoptat semnul electoral „pumnul”, un simbol interzis pentru că e asociat cu „Pumnul Arian”, simbolul supremației rasei, adoptat de naziști.

Simpatizanții PNL din Galați a fost și mai revoltați în momentul în care pe Facebook și WhatsApp a apărut o fotografie de la un chef la care în capul mesei se aflau senatorul PNL George Stângă și Cătălin Moroșanu, iar în jurul lor sunt 16 indivizi, care după aspectul fizic și tatuaje ar face parte din lumea interlopă. Fotografia a fost distribuită de acești indivizi, care au vrut să se laude cu noii lor prieteni, senatorul PNL George Stângă și „Moartea din Carpați”.

Nu a fost o întâlnire la o cafea, ci un chef de câteva ore, pentru că pe mese sunt farfurii și carafe cu vin

Senatorul PNL George Stângă și Cătălin Moroșanu la chef cu „sportivi” cunoscuți în lumea interlopă

Pe WhatsApp a venit și „legenda” pozei, de la cunoscători ai lumii interlope: „Lângă Moroșanu este Ionuț Bin, finul și ucenicul lui <<Ijdileanu>>. Bin s-a calificat în toate <<meseriile>>, de la proxenetism și trafic de carne vie la trafic de droguri. Cel din planul apropiat, cu tricou negru, este <<Greuceanu>>, cămătar și recuperator. Personajul de lângă el are porecla <<Dani Mâță>> și este membru al unuia din clanurile interlope din comuna Independența. Cel cu tricou galben este geambaș de mașini și proxenet. Cel în verde este <<Ghioc>>, locotenent în <<Clanul Sportivilor>>”, sunt explicațiile oferite.

Pentru că a fost pomenită porecla „Ijdileanu”, trebuie să precizăm că este vorba de Ion Hîncu, zis „Ion Ijdileanu”, acum în vârstă de 45 de ani, un interlop controversat din satul Ijdileni, județul Galați. În anii 90, „Ijdileanu” și gașca lui au îngrozit Germania, unde au făcut foarte mulți bani jefuind casele nemților, chiar și fugind cu seiful zidit în perete. „Ijdileanu” își petrecea vacanțele la Galați, plimbându-se cu Mercedesul SL 500, GL-75-HIV, un lux la vremea aceea.

Acum, Galațiul este orașul din România care se remarcă prin numărul foarte mare de Porsche Cayenne care rulează pe străzile orașului și una din explicații este că Galațiul ocupă locul 3 pe țară în privința traficului de persoane. Și probabil că e fruntaș și la interlopi.

Senatorul Stângă susține că s-a întâlnit cu „tineri care practică sportul”

Cătălin Moroșanu și senatorul George Stângă sunt convinși că se face politică și cu pumnul

Evident, senatorul PNL respinge ideea că s-a întâlnit cu interlopi, susținând că a fost un eveniment din strategia sa și a lui Cătălin Moroșanu de a susține sportul de masă.

„În primul rând, am spus tot timpul și mi-am asumat asta oficial, vom promova sportul de performanță și sportul de masă. Discuția aia a fost cu un număr important de tineri care practică sportul. Era printre ei și un campion național la judo, un om care a trăit prin America 14 ani și vrea să își deschidă o filială Scorpions, adică clubul sportiv al domnului Moroșanu să aibă o filială și în județul Galați. (…) Nu era nici un interlop acolo. Eu nu-i cunosc pe toți. Am fost invitat de antrenorul de judo, pe care vrem să îl luăm în echipa noastră”, a declarat Stângă.

Dacă am fi avut o fotografie de bună calitate, am fi putut verifica dacă printre „sportivii” care au chefuit cu senatorul PNL a fost și luptătorul K1 care a lovit primul în recenta reglare de conturi sau vreunul din cei patru interlopi ajunși după gratii. Ministrul de Interne Marcel Vela trebuie să ofere aceste explicații. Este posibil ca după o întâlnire cu un senator PNL o grupare interlopă să se simtă mai puternică în încercarea de a ocupa teritoriile grupărilor rivale.

Revoltă în PNL Galați, mai ales după ce „pumnul” a devenit simbol electoral al PNL

Această apropiere a PNL Galați de simboluri ale violenței, întâlnirea liderului organizației, senatorul Stângă, cu „sportivi” despre care cunoscătorii lumii interlope spun să sunt interlopii „Greuceanu”, Ionuț Bin, „Dani Mâță și „Ghioc”, adoptarea „pumnului” ca însemn electoral și chiar faptul că „Moartea din Carpați” este pe locul 1 al listei PNL Galați pentru CJ Galați, îi revoltă pe liberalii de vocație, care sunt respectați la Galați pentru performanțele lor profesionale, nu pentru că fac politică.

Chirurgul Paul Ichim, care a fost senator PNL de Galați din 2008 până în 2016, a remarcat a scris pe contul său de facebook: „În sfârșit m-am lămurit cum trebuie să arate liberalii… ”adevărați” … o masă de intelectuali…”. Profesoara Tania Bogdan (PNL), care a fost inspector general al Inspectoratului Școlar Galați a transmis că „Politica nu-i deloc pe pumni. Chiar deloc!”

Fostul secretar de stat la Ministerul de Interne, Mihai Capră, membru al PNL Galați, care a și coordonat organizarea alegerilor, a explicat că adoptarea simbolului „pumnul” este infracțiune penală: „Adoptarea de către PNL Galați a însemnului pumnul a iscat multe comentarii malițioase în spațiul virtual. Recunosc că nici subsemnatul nu s-a putut abține de la astfel de ironii (…) Lucrurile sunt mult mai serioase decât par la prima vedere. Din lucrarea ” <<Ghid de coduri și însemne ale extremei drepte în România>>, apărută la editura Friedrich-Ebert-Stiftung în 2017 sub semnătura a doi cercetători științifici la Institutul Național pentru Studiul Holocaustului, Adina Babeș șu Ana Bărbulescu, reiese că pumnul strâns este de fapt Pumnul Arian, simbol al supremației albe și încalcă prevederile Legii 217/2015. Ca să ne dăm seama cât de serioasă e treaba trebuie să amintim că utilizarea unor astfel de simboluri se sancționează cu închisoare de la 3 luni la 3 ani”.

Rareș Bogdan consideră că simbolul electoral „pumnul” al PNL e permis la Galați, un oraș muncitoresc, un port la Dunăre

Rares Bogdan si George Stanga
– Foto – Antidotul

Aflat în vizită la Galați pentru a susține candidatura senatorului Stângă la președinția CJ Galați, prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan a fost întrebat  de jurnaliști ce părere are în legătură cu alegerea de către PNL Galați a simbolului electoral „pumnul”, în condițiile în care acest simbol, asociat cu „Pumnul Arian”, încalcă Legea 217/2015.

Spre surprinderea tuturor, fostul realizator TV s-a referit la notorietatea Galațiului ca oraș muncitoresc și port la Dunăre, lăsând să se înțeleagă că într-un astfel de oraș simbolul „pumnului” nu este nici ilegal, nici imoral.

 „Dacă te duci la nivel național, când vorbești despre Galați, lumea spune da, un port dunărean, Șantierul Naval și Sidexul, marea platformă, cea mai mare platformă industrială din România din punct de vedere al angajaților, timp de 40 de ani. Și puțină lume, nedrept din punctul meu de vedere, poate să vorbească de o reală valoare a orașului ăsta din punct de vedere intelectual. Foarte mulți intelectuali, foarte mulți oameni cu preocupări care țin de o intelectualitate reală… Sigur că aici trebuie să faci o împărțire și să fii foarte atent cum faci melanjul, în așa fel încât să nu se simtă unii nedreptățiți sau excluși”, a explicat Rareș Bogdan, cu multe incoerențe.

Ziarul De Investigații

Articolul precedentȘef al Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice și un subordonat, acuzați de luare de mită
Articolul următorPrimarul Sectorului 3 anunță că are coronavirus