subventii partide
indemnizație

Procurorii anticorupție din Galați au documentat modul în care se negociau rezultatele verificărilor pe care un fost șef al Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice le făcea la societățile comerciale, în condițiile în care erau suspiciuni că darea și luare de mită erau o obișnuință. Ieri, nu mai puțin de cinci persoane au fost trimise în judecată într-un singur dosar, atât fosta șefă a DGRFP Galați, cât și o subordonată și trei persoane fizice, printre care și un reprezentant al unor societății comerciale, care „cotiza” pentru a scăpa de probleme cu finanțele. Este vorba despre Mariana Ion-Cozma, acuzată de două infracțiuni de luare de mită, Roxana-Cristina Grigorescu – fost inspector principal, pentru complicitate la luare de mită, reprezentantul societăților comerciale – dare de mită și evaziune fiscală în formă continuată, și două persoane fizice – complicitate la evaziune fiscală în formă continuată.

Cum se desfășurat „afacerile” au explicat procurorii anticorupție:

În calitate de șef al Serviciului de Inspecție din cadrul Direcției Finanțelor Publice Galați, inculpata Ion-Cozma Mariana ar fi pretins și ar fi primit de la reprezentantul de fapt al unor societăți comerciale, prin intermediar, sumele de 4.500 lei și 2.900 lei, în anii 2013, respectiv 2014, pentru ca în schimb să favorizeze două societăți comerciale, cu ocazia unor controale inopinate.
Într-una din cele două situații, pretinderea și primirea s-a făcut și cu ajutorul inculpatei Grigorescu Roxana-Cristina (subordonata primei menționate).

Concret, sumele de bani ar fi fost primite sub aparența a două contracte de acordare de burse private ce figurează a fi încheiate între cele două societăți comerciale și o persoană din familia inculpatei Ion-Cozma Mariana, pentru ca în schimb aceasta să avizeze actele de control ale societăților respective, din care să fie trecute cu vederea unele nereguli constatate.

Independent de faptele descrise anterior, reprezentantul societăților comerciale ar fi înregistrat în evidența contabilă a uneia dintre societățile pe care le controla, cu ajutorul altor două persoane, achiziții nereale de bunuri (cereale și îngrășăminte chimice), respectiv ar fi declarat fiscal achiziții nereale, pentru a se sustrage de la plata obligațiilor fiscale în sumă totală de 484.362 lei. Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 484.362 lei, reprezentând prejudiciu în dauna statului”.

Articolul precedentTăriceanu crede că Nicușor Dan este un dinozaur „dezghețat după 60 de milioane de ani”
Articolul următorSenatorul PNL George Stângă, la chef cu interlopii din Galați, în dispreț total față de apelurile lui Iohannis și Orban la ofensivă împotriva clanurilor interlope