Plaje românești la standarde europene

Plaje lărgite
Plaje lărgite

La începutul acestei luni, după închiderea oficială a sezonului estival, au fost demarate lucrările de lărgire a plajelor. Este cea de-a doua fază a acestui proiect estimat a se finaliza până în anul 2023. Stațiunile de pe litoral vor avea plaje mai largi cu 100 de metri.

“Am identificat două zone cu nisip fin. Plajele vor avea după amenajare un procent de cel mult 5% scoici”, a declarat directorul  Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral, Bogdan Bola. Acesta a explicat că nisipul va fi adus din mare prin intermediul unei conducte, iar litoralul va câştiga peste 200 de hectare de nisip.

“Mii de tone de nisip vor fi aduse din largul Mării Negre și aruncate pe plajele existente, lățimea acestora urmând să crească anul viitor cu încă 60 – 100 de metri. Iar acesta este doar începutul acestei faze din proiectul ABADL-ului. După autostrăzi, acest proiect gândit și pus în aplicare de Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral este cel mai de anvergură pe care îl are România la acest moment. Chiar avem o șansă istorică să mărim suprafața terestră a țării noastre cu 225,5 hectare, odată cu începerea lucrărilor de lărgire a plajelor, aproape tot litoralul românesc al Mării Negre beneficiind de plaje extinse și consolidare costieră”,

a specificat Bogdan Bola. Reamintim că primul proiect cofinanțat cu bani europeni a adus astfel României 33 de hectare de plajă nouă până în 2015. România a câștigat 33 de hectare de plajă nouă, în urma implementării unui proiect de aproximativ 500 milioane de lei, cofinanțat de Uniunea Europeană.  În 2015, Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral finaliza proiectul „Protecția și reabilitarea părții sudice a litoralului românesc al Mării Negre în zona municipiului Constanța și Eforie Nord”. Valoarea totală s-a ridicat la 544.307.222 lei, din care 465.328.244 lei au fost puse la dispoziție din fonduri de coeziune. Administraţia Naţională ”Apele Române” prin Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral se află în prezent în faza a doua de implementare a proiectului “REDUCEREA EROZIUNII COSTIERE, Faza a II (2014-2020), pentru reabilitarea şi protecţia plajelor şi falezelor degradate şi mai ales prin prevenirea procesului de eroziune. Obiectivul general al proiectului constă în lucrări de reabilitare a zonei costiere și asigurarea transparenței în ceea ce priveste finanțarea europeană, înțelegerea contribuției europene oferite pentru protecția și reabilitarea zonei costiere a litoralului românesc al Mării Negre. Zonele care vor beneficia de acest proiect sunt: Costinești, Olimp, Jupiter-Neptun, Balta Mangaliei- Venus-Aurora, Mangalia- Saturn, 2 Mai.

Proiectul implică înnisiparea artificială a plajelor, construirea, extinderea și înlocuirea structurilor costiere precum anrocamentele pentru stabilizarea plajelor și digurile de larg, reabilitarea stăvilarelor, consolidarea falezelor și activități de dragare.

Ziarul de Investigații

Articolul precedentObiectivul lui Mihai Lupu la CJC: scoaterea județului din sărăcie
Articolul următorLiberalii gălățeni îi cer lui Orban să le „retrocedeze” PNL Galați, după ce senatorul Stângă a ajutat PSD să monopolizeze administrația locală