Ciolacu e de acord cu temele și principiile sociale, doar că unele i se par mai sociale decât altele.

Marcel Ciolacu este președintele PSD. PSD-ul este, după cum îi spune și numele, un partid social-democrat. Cu toate acestea, doctrina social-democrată pare să nu-i fie cunoscută domnului Ciolacu. Sau, dacă o cunoaște, preferă să adere la ea pe sărite.

Context: În Parlamentul European s-a votat o rezoluție care apără drepturile minorităților, inclusiv cele ale minorităților sexuale. Legea a fost votată și de către europarlamentarii PSD.

Marcel Ciolacu, în schimb, nu e de acord cu toate drepturile minorităților sexuale. Mai ales cu căsătoria sau pactul civil. Sau nu în România.

Un soi de ”Suntem parte a UE, dar drepturile depline pentru persoanele gay să fie la ei, în UE, acolo, noi n-avem nevoie de așa ceva”.

În propriile lui cuvinte: ”Este o rezoluție care privește întreaga Europă. Nu este o lege care se impune în interiorul României. Vă repet, eu respect tradițiile și specificul României. România este o țară creștină și, mai explicit, eu nu sunt de acord cu căsătoriile între persoane de același sex.”

Se pare că, oricât s-ar repeta acest lucru, unii pur și simplu nu vor să înțeleagă:

Domnule Ciolacu, România e un stat laic. Faptul că majoritatea românilor sunt creștini, nu-l face un stat creștin. România este o republică semi-prezidențială, condusă de Președinte și de Parlament, aleși prin vot. Nu de Președinte, Parlament și, în plus, tradiții și religie.

Teoretic, ca politician, ar fi trebuit să știți asta. Să vă cunoașteți și respectați principiile.

Legile nu se dau în funcție de apartenența religioasă a celor care le propun/votează. Legile se dau pentru cetățenii țării, indiferent de sex, religie, etnie sau orientare sexuală.

Mai mult decât atât, pe lângă politician, sunteți și politician social-democrat. Asta înseamnă că, în momentul în care ați ales partidul cu pricina, v-ați angajat să respectați doctrina acestuia în totalitate, nu pe sărite.

Doctrina include și drepturile minorităților. Ale tuturor minorităților

Convingerile dumneavoastră religioase sunt de păstrat pentru momentul în care ajungeți acasă și dezbrăcați haina de politician. Atât timp cât sunteți îmbrăcat politic, aveți obligația morală de a asigura egalitatea cetățenilor. A celor care v-au votat, la fel ca și a celor care nu.

Că nu sunteți de acord cu căsătoria religioasă a persoanelor gay, e una. Vă încalcă principiile creștine. Dar să declarați că nu sunteți de acord cu pactul civil – ei, aici negați dumneavoastră un drept fundamental: acela de protecție socială și drepturi egale ale minorităților.

E drept, pactul civil nu există, încă, în România. Inexistența lui, în sine, încalcă un drept garantat prin Constituție.

Și faptul că nu există, pornește exact din amestecul pe care îl faceți (nu doar dumneavoastră, ci mulți dintre politicieni) între convingerile religioase și obligațiile care vă revin, odată ce ați primit funcția politică.

Principiile legii și principiile lui Dumnezeu

Una peste alta, domnule Ciolacu, persoanele gay nu vin să vă spună cum să vă rugați, sau să nu o mai faceți. Dumneavoastră de ce insistați să nu aibă dreptul la protecția socială legală din partea Statului?

Asta așa, poate vă aduceți aminte că un pact civil nu e un act religios, ci unul juridic. Și că sunteți politician social-democrat, nu față bisericească, aflată sub jurisdicția BOR.

Articolul precedentCîțu îl va chema „la raport” săptămânal pe Voiculescu
Articolul următorLucrările la Centrul Multifuncțional pentru Persoane Vârstnice din Sectorul 5 sunt în grafic
Camelia BUCUR
Jurnalist neprietenos. Din 1999. Sau, cum ar spune unii, încă din mileniul trecut.