Direcția Națională Anticorupție a transmis un comunicat de presă, potrivit căruia, proiectul în valoare de 750 milioane de euro de extindere a plajelor de pe litoralul Mării Negre nu este blocat de vreo anchetă a procurorilor DNA și nici nu există/a existat vreo intenție în acest sens.
„Această informație a apărut în contextul înregistrării, la Serviciul teritorial Constanța, a unei anchete penale in rem (față de suspiciunea comiterii unor fapte de natura penală) în care se verifică legalitatea modului în care autoritățile competente au aprobat pentru exploatare un perimetru aflat în situl arheologic subacvatic „Platforma continentală a litoralului românesc al Mării Negre (județul Constanța), perimetru despre care existau indicii că ar conține vestigii arheologice”, se arată în comunicatul DNA.
Aceștia au precizat că în timpul anchetei penale a fost solicitat Căpităniei Zonale Constanța să interzică accesul navelor și/sau exploatarea fundului Mării Negre pe un perimetru restrâns, strict delimitat (din totalul de 4,33 km2 reprezentând perimetrul destinat extragerii nisipului numai o suprafață de aproximativ 1,9 km2 a fost supusă interdicției).
Astfel că activitatea de extragere a nisipului destinat lărgirii plajelor a putut continua fără probleme, lucrările nefiind în pericol să fie oprite.
Fragmente lemnoase, cu potențial arheologic, găsite în zona de extracție a nisipului
La data de 1 martie, DNA a solicitat Direcției Județene pentru Cultură Constanța luarea măsurilor prevăzute de lege, ca urmare a descoperirii în zona de excavare a unor fragmente cu potențial arheologic.
„În zilele de 24 și 26 februarie 2021, la solicitarea procurorilor, specialiștii din cadrul Centrului de Scafandri Constanța, ai Poliției de Frontieră – Garda de Coastă – Grup Nave Constanța, precum și un arheolog scafandru au cercetat perimetrul și au identificat, cu ocazia scufundărilor, câteva fragmente lemnoase cu potențial arheologic situate în apropierea zonei în care se realizaseră extrageri de nisip. Fragmentele urmează a fi expertizate pentru a se stabili eventuala lor valoare istorică”, se mai arată în comunicatul DNA.
53 de hectare de plajă nouă
Dacă toate lucrurile merg bine în perioada următoare, litoralul românesc va avea la începutul acestei veri aproape 53 de hectare de plajă nouă, ca urmare a celei mai mari operațiunii de înnisipare din ultima jumătate de secol.
„După finalizarea proiectului, locuitorii din zona litoralului românesc vor fi mai protejaţi, iar turiştii se vor putea bucura de o plajă largă şi modernă. Mai mult, proiectul nostru va avea efecte pozitive majore și în domeniul socio-economic, iar operatorii din zona litorală vor putea să își dezvolte activitatea în cele mai bune condiții”, au transmis reprezentanții ANAR.
DNA anchetează lărgirea plajelor din Constanța. Dosar penal în rem