Sursa: Facebook

În urmă cu câteva zile, premierul Marcel Ciolacu anunța că, în toamna acestui an, românii au toate șansele să scape de vizele pentru SUA, însă declarațiile sale sunt contrazise de Ambasadoarea Statelor Unite, Kathleen Kavalec.

Ciolacu detalia astfel la Antena 3 că este „ferm convins” că „în octombrie, cel târziu, nu o să mai avem vize cu Statele Unite, Visa Waiver”.

În declarația completă, Ciolacu afirma că „trebuie o mobilizare în continuare din partea românilor, să meargă să-şi reînnoiască vizele, care mai au o perioadă scurtă până expiră”, iar de aici se va ajunge la o rată mică de refuz și, implicit, la eliminarea vizelor chiar în acest an. Situația nu e chiar așa simplă însă, potrivit Ambasadoarei SUA.

Într-un interviu acordat PRO TV, Kathleen Kavalec a subliniat că „programul Viza Waiver presupune mai mulți pași, unii fiind acorduri guvernamentale, dar unul dintre elementele principale este rata de refuz a vizelor”, rată care se măsoară „de la an la an”.

Probabil că el s-a referit la speranța că poate această rată de refuz va scădea suficient anul acesta. Nu vom ști însă asta până spre finalul anului, așa că mai avem de muncit în această privință pentru a vedea dacă vom reuși să progresăm.

Nu e o decizie politică, ci pur și simplu pe cifre. Așa că vreau să profit și să-i încurajez pe privitorii dumneavoastră: dacă aveți o viză, vă rog să vi-o reînnoiți pentru că asta ne va ajuta să ne atingem scopul, iar dacă nu aveți o viză atunci aplicați pentru una, pentru că dacă nu primim mai multe cereri, atunci ne va fi mult mai dificil să scădem acea rată de refuz”, a detaliat Ambasadoarea Kathleen Kavalec pentru sursa citată, punctând asupra faptului că „va dura câteva luni implementarea acestui program”, motiv pentru care eliminarea vizelor pentru români „probabil că nu se va întâmpla anul acesta”.

Totodată, Ambasadoarea Statelor Unite, Kathleen Kavalec, a răspuns la o întrebare directă: Care este cea mai fericită previziune? „Poate 2025, cel mai devreme, da”.

Articolul precedentTaxarea jocurilor de noroc la distanță a adus de 2,16 ori mai mulți bani la bugetul de stat în 2022, față de 2021
Articolul următorCâciu are numai vești bune pe Facebook, însă salariații din ministerul pe care îl conduce demarează proteste