Adrian Câciu, ministrul fondurilor europene, ține la curent opinia publică virtuală asupra realizărilor pe care le obține Guvernul PSD&PNL din care face parte.
Și, pe lângă aceasta, uneori mai ia și pulsul societății. Mai ales atunci când unele lucruri nu pot fi trecute cu vederea, așa cum sunt protestele angajaților din minister, care sunt nemulțumiți de nivelul de salarizare.
Sindicatul „MIPE Normalitate” a demarat astăzi seria de proteste, în faţa Ministerului Fondurilor Europene, aceștia solicitând stabilirea nivelului de salarizare în funcţie de cel maxim din cadrul categoriei profesionale, acordarea unui statut special personalului de specialitate care gestionează fonduri europene nerambursabile şi îmbunătăţirea condiţiilor în care îşi desfăşoară activitatea.
Astăzi este însă primul miting de protest – între orele 15.00 şi 17.00, în timp ce al doilea va fi vineri, între orele 12.00 şi 14.30, în acelaşi loc. „MIPE Normalitate” este afiliat la Federaţia Publisind şi BNS, sindicaliștii reclamând complexitatea muncii personalului care gestionează fonduri europene, gradul de încărcare care a crescut în 2023 comparativ cu anul 2019 de şase ori, migrarea personalului din cauza volumului mare de muncă sau al multiplelor sarcini care exced fişei postului.
Însă Câciu precizează că există diferențe de salarizare între anumite instituții, dar nu prin proteste se rezolvă problema, mai ales că „nivelul de salarizare actual este la nivelul maxim prevăzut în grila de salarizare”. În plus, ministrul face apel la „dialog constructiv”.
„Am avut discuții aplicate cu membrii sindicatului MIPE-Normalitate în vederea găsirii unor direcții de acțiune pentru soluționarea cererilor venite din partea sindicatului.
Păstrarea resursei umane profesioniste din minister și creșterea gradului de mulțumire la locul de muncă sunt obiective tratate cu seriozitate la nivelul conducerii MIPE și la nivelul meu, ca ministru.
În acest sens, având în vedere faptul că noua lege a salarizarii unitare în sectorul public este în elaborare la Ministerul Muncii si Protecției Sociale, au fost transmise o serie de propuneri privind noua grilă de salarizare a personalului care gestionează fonduri europene din cadrul MIPE pentru a fi cuprinsă în noua lege a salarizării unitare – jalon PNRR cu solicitarea corelării salarizării personalului în raport cu complexitatea activității desfășurate și eliminarea inechităților salariale existente prin modificarea Legii-Cadru nr.153/2017, cu modificările și completările ulterioare.
Trebuie mentionat faptul că nivelul de salarizare actual al personalului MIPE este la nivelul maxim prevazut în grila de salarizare pentru familia ocupatională „Administratie”, din Legea 153/2017.
Aplicarea însă, mai mult sau mai putin corectă a diferitelor articole de lege sau a modificărilor aduse la legea salarizarii unitare, de-a lungul timpului, de catre unele din instituțiile din administratia centrală, a făcut ca, pe anumite segmente, sa existe diferente de salarizare între institutii care nu neaparat s-au regasit și într-un grad mai mare de responsabilitate sau de performanță, ceea ce creeaza inechitați între salariatii din diverse instituții.
Tocmai de aceea, rezolvarea trebuie sa fie una structurală si nu una ad-hoc, iar toată administratia centrală trebuie reașezată pe principii de echitate, responsabilitate și eficiență. Având în vedere că politica salarială este o politică publică realizată de către Guvern, în mod unitar și nediscriminatoriu dar și în concordanță cu prevederile PNRR, se va continua dialogul pentru asezarea legislatiei de asa maniera încât să raspunda nevoilor de remunerare corectă a performanțelor si responsabilitatilor ce revin personalului MIPE fără a afecta stabilitatea macroeconomică și a bugetului de stat.
Nu protestele rezolvă aceste probleme ci dialogul social așa cum este el prevăzut de Legea 367/2022 a dialogului social, cu modificările și completările ulterioare. Așa cum am reușit, împreună, prin dialog și eficiență, să transformăm eșecul trecutului în materie de fonduri europene într-un succes al prezentului și o normalitate a viitorului, așa vom reuși și în continuare să gasim cele mai bune soluții pentru ca performanța să fie corect remunerată.
Dar abordarea trebuie să fie una serioasă, unitară, responsabilă și în contextul prevăzut de reformele în derulare prin care România trece, inclusiv în zona administratiei dar și a salarizarii din sistemul public”, este mesajul lui Adrian Câciu.