Ieri, miniștrii cabinetului Ciolacu au trecut cu bine peste audierile din comisiile parlamentare, aceștia primind vot pozitiv.
Însă, dincolo de aceasta, USR atrage atenția că viitorii miniștri sunt „puțin pregătiți” și că audierile pe repede înainte nu au permis cu adevărat o triere a acestora.
Exemplul dat de USR, transmis printr-un comunicat de presă, este cel al Alinei Gorghiu, viitorul ministru PNL al Justiției. Potrivit USR, aceasta „a fost propusă să conducă Ministerul Justiției în locul lui Cătălin Predoiu, recompensat pentru incompetența de care a dat dovadă cu funcția de vicepremier și ministru de Interne”, însă de fapt nu ar recomanda-o nimic pentru această funcție. În plus, cei din USR, îi consideră pe viitorii potențiali miniștri simpli „politruci” „propuși de PSD și PNL pentru Cabinetul Ciolacu”.
Mai mult, USR atrage atenția că audierile, inclusiv cea a Alinei Gorghiu pentru Justiție, au fost simulacre, miniștrii propuși fiind „protejați în comisii de colegii parlamentari”, refuzând „să răspundă la întrebările adresate de senatorii și deputații USR”. Iar în ceea ce o privește pe Gorghiu, în cadrul procedurii din Comisiile juridice, pentru drepturile omului și pentru cercetarea abuzurilor reunite, „parlamentarii PSD și PNL au făcut scut în jurul Alinei Gorghiu, astfel încât să fie tăiat microfonul opoziției, iar aceasta să nu răspundă la nicio întrebare”.
„Viitorul ministru al Justiției a fugit de la audieri fără să răspundă la întrebările USR. Am întrebat-o ce rezolvare are cu privire la pensiile speciale, dar parlamentarii PNL au ajutat-o să nu răspundă.
Așa-zisa audiere a fost un simulacru de democrație în Parlamentul României și un exemplu grăitor de principiu pe care îl va promova în Justiție doamna Gorghiu: principiul pumnului în gură. Este nepermis pentru un viitor ministru al Justiției să încalce democrația parlamentară și cetățenii României nu pot avea încredere într-un asemenea ministru”, a precizat senatoarea USR Simona Spătaru.
În ceea ce o privește pe Alina Gorghiu, aceasta s-a declarat mulțumită de modul în care s-au desfășurat lucrurile, având și promisiuni, inclusiv față de colegii senatori, anume că va rămâne „aproape de Senat și la propriu, și la figurat. Ministerul Justiției este chiar peste drum”.
„Sunt parlamentar din 2008 și am audiat mulți miniștri. Dar uite că (…) am ajuns să fiu de cealaltă parte a baricadei, în calitate de ministru desemnat al justiției. Votul primit din partea colegilor senatori și deputați a fost favorabil! Mulțumesc tuturor! (…)
Ca și până acum, voi dialoga cu oricine. Voi răspunde la orice întrebare ridicată în spațiul public, din partea parlamentarilor, reprezentaților profesiilor juridice sau mediului asociativ. Și toate acțiunile mele sper să reprezinte răspunsuri eficiente la problemele justiției.
Mulțumesc, Partidul Naţional Liberal, pentru încrederea acordată! A fi ministru al Justiției este o mare onoare! Voi fi alături de echipa guvernamentală și de Premierul desemnat pentru a arăta că, atunci când problemele sunt abordate cu maturitate și responsabilitate, partidele politice pot asigura continuitatea unei guvernări eficiente”, a transmis aceasta pe Facebook.