Sursa: Facebook

Dorin Șerdean, fost acționar al echipei Dinamo, ar fi fost arestat într-un dosar al Parchetului European, arată Adevărul, citând surse judiciare.

Astfel, Tribunalul București ar fi admis cererea de arestare preventivă a acestuia aseară, după ce anterior fusese reținut pentru 24 de ore.

În dosarul în care Șerdean este inculpat au fost făcute publice date din anchetă în urmă cu o lună, acuzațiile neavând însă legătură cu activitatea acestuia la echipa Dinamo.

Concret, în luna mai, Parchetului European condus de Laura Codruța Kovesi preciza că sunt efectuate 40 de percheziții domiciliare în mai multe locații din România – București, Alba, Arad, Cluj, Constanța, Hunedoara, Iași, Mureș și Olt, dar și în Franța, la Roquebrune-Cap-Martin, ancheta vizând fraudarea fondurilor europene și naționale. La acel moment, prejudiciul total estimat era în valoare de peste 30 de milioane de euro.

Din ce se transmitea într-un comunicat de presă, cei vizați furnizau scrisori de garanție false beneficiarilor de proiecte finanțate din fonduri UE, care pretindeau că asigură proiectele împotriva potențialelor daune.

În perioada 2020 – 2023, în cadrul mai multor proiecte care beneficiază de finanțare UE, au fost emise mai multe scrisori de garanție de către bănci fictive sau entități financiare dubioase care nu dispuneau de numerarul necesar pentru acoperirea daunelor asigurate.

În special, o bancă fictivă care se pare că operează în Insulele Comore a emis scrisori de garanție prin care a asigurat autorităților publice din România plata unor sume în valoare totală de aproape 20 de milioane de euro. În mod similar, instituțiile financiare care se pare că operează în Cehia, Letonia și Spania au emis scrisori de garanție pentru a fi utilizate în România, fără a avea dreptul de a face acest lucru, și fără fondurile necesare pentru acoperirea daunelor asigurate”, se preciza într-un comunicat.

Articolul precedentUSR, după audierea Alinei Gorghiu pentru portofoliul Justiției: „Un simulacru de democrație în Parlamentul României”
Articolul următorDeputatul Popescu Piedone: „Guvernul propus de Marcel Ciolacu, un executiv competent”