Sursa foto: www.g4media.ro
Sursa foto: www.g4media.ro

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest, a doi notari publici din Capitală – Lidia Simona Seceleanu și Eugenia Cuțari, într-un dosar legat de falsuri cu certificate de moștenitori.

În dosarul DNA, Seceleanu este acuzată de luare de mită, fals intelectual, comis în formă simplă și continuată (6 fapte), instigare la fals material în înscrisuri oficiale, instigare la uz de fals și abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, comis în formă simplă și continuată (4 fapte), în vreme ce Cuțaru va fi judecată pentru instigare la fals intelectual în formă continuată și instigare la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

Alte patru persoane fizice au fost trimise în judecată în stare de arest în același dosar, fiind acuzate de fals, abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, înșelăciune și uz de fals, săvârșite în forma autoratului, a instigării și a complicității. În același timp, alți cinci inculpați persoane fizice au fost trimise în judecată în stare de libertate, sub acuzații de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, înșelăciune, tăinuire, fals și uz de fals, săvârșite în forma autoratului, a instigării și a complicității.

Inițial, în luna decembrie, procurorii anticorupție au propus arestarea a cinci persoane, inclusiv cei doi notari publici, propunere admisă și prelungită succesiv. La finalul lunii trecute, procurorii trimiteau dosarul în instanță cu 6 persoane în stare de arest preventiv, însă astăzi, Curtea de Apel București a dispus înlocuirea măsurii cu cea a arestului la domiciliu sau a controlului judiciar pentru 5 dintre acestea, inclusiv a celor doi notari.

I. Constată legalitatea și temeinicia măsurii arestării preventive dispuse față de inculpatul Dănilă Florin, măsură pe care o menține până la o nouă verificare, dar nu mai târziu de 30 de zile. II. Dispune înlocuirea măsura arestării preventive, dispusă față de inculpata Seceleanu Lidia Simona, cu măsura preventivă a arestului la domiciliu, pe o perioadă de 30 zile, de la momentul rămânerii definitive a prezentei încheieri. Impune inculpatei Seceleanu Lidia Simona obligaţia de a nu părăsi imobilul (date), fără permisiunea judecătorului de cameră preliminară. Pe durata arestului la domiciliu, inculpata are următoarele obligaţii: a. să se prezinte în faţa judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată ori de câte ori este chemat; b. să nu comunice cu inculpații, persoanele vătămate și martorii din cauză (cei indicați în citativul rechizitoriului). Pe durata măsurii, inculpata poate părăsi imobilul de domiciliu, în vederea prezentării în fața organelor judiciare, la chemarea acestora.

III. Dispune înlocuirea măsura arestării preventive, dispusă față de inculpata Cuțaru Eugenia, cu măsura preventivă a arestului la domiciliu, pe o perioadă de 30 zile, de la momentul rămânerii definitive a prezentei încheieri. Impune inculpatei Cuțaru Eugenia obligaţia de a nu părăsi imobilul din (date), fără permisiunea judecătorului de cameră preliminară. Pe durata arestului la domiciliu, inculpata are următoarele obligaţii: a. să se prezinte în faţa judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată ori de câte ori este chemat; b. să nu comunice cu inculpații, persoanele vătămate și martorii din cauză (cei indicați în citativul rechizitoriului). Pe durata măsurii, inculpata poate părăsi imobilul de domiciliu, în vederea prezentării în fața organelor judiciare, la chemarea acestora.

IV. Dispune înlocuirea măsura arestării preventive, dispusă fa?ă de inculpatul Lăutaru Georgel, cu măsura preventivă a arestului la domiciliu, pe o perioadă de 30 zile, de la momentul rămânerii definitive a prezentei încheieri. Impune inculpatului Lăutaru Georgel obligaţia de a nu părăsi imobilul din (date), fără permisiunea judecătorului de cameră preliminară. Pe durata arestului la domiciliu, inculpatul are următoarele obligaţii: a. să se prezinte în faţa judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată ori de câte ori este chemat; b. să nu comunice cu inculpații, persoanele vătămate și martorii din cauză (cei indicați în citativul rechizitoriului). Pe durata măsurii, inculpatul poate părăsi imobilul de domiciliu, în vederea prezentării în fața organelor judiciare, la chemarea acestora.

V. Admite cererea formulată de inculpatul Georgescu Bogdan și dispune înlocuirea măsura arestării preventive, dispusă față de acesta, cu măsura preventivă a arestului la domiciliu, pe o perioadă de 30 zile, de la momentul rămânerii definitive a prezentei încheieri. Impune inculpatului Georgescu Bogdan obligaţia de a nu părăsi imobilul din (date) fără permisiunea judecătorului de cameră preliminară. Pe durata arestului la domiciliu, inculpatul are următoarele obligaţii: a. să se prezinte în faţa judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată ori de câte ori este chemat; b. să nu comunice cu inculpații, persoanele vătămate și martorii din cauză (cei indicați în citativul rechizitoriului). Pe durata măsurii, inculpatul poate părăsi imobilul de domiciliu, în vederea prezentării în fața organelor judiciare, la chemarea acestora.

VI. Înlocuieşte măsura arestării preventive dispusă faţă de inculpata Ușurelu Ancuța Iuliana cu măsura controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile de la momentul rămânerii definitive a prezentei încheieri. Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpata trebuie să respecte următoarele obligaţii: a) să se prezinte la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori este chemată; b) să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinţei; c) să se prezinte la organul de poliţie în a cărei circumscripție își are domiciliul conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemată. Pe timpul controlului judiciar, impune inculpatei să respecte următoarele obligaţii: a) să nu părăsească limitele teritoriale ale României decât cu încuviinţarea instanţei de judecată d) să nu comunice cu inculpații, persoanele vătămate și martorii din cauză (cei indicați în citativul rechizitoriului). j) să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme”.

Din ce detalia DNA, faptele ar fi fost comise începând cu anul 2019, în dosar fiind judecate inclusiv persoane angajate ale birourilor notariale. Între timp, „anterior trimiterii în judecată, la data de 26 mai 2023, a fost încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu un inculpat, persoană fizică (de asemenea arestat preventiv în cauză), acesta acceptând încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și a fost de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv 5 ani și 6 luni închisoare în regim de detenție, sens în care a fost deja sesizat Tribunalul București”.

Prezenta cauză vizează eliberarea nelegală, de către unele cabinete notariale, în perioada 2019-2022, contra unor sume de bani, a unor certificate de moștenitor, precum și a altor acte care atestau în fals dreptul de proprietate asupra unor imobile aflate pe raza municipiului București, imobile nerevendicate ori care au aparținut unor persoane fără moștenitori. După obținerea documentelor respective, imobilele erau vândute la prețul pieței.

Concret, în contextul menționat mai sus, inculpata Lidia-Simona Seceleanu, în calitate de notar public, la instigarea și cu complicitatea unor alte persoane (notarul public Cuțaru Eugenia și celelalte persoane trimise în judecată în prezenta cauză – una dintre ele fiind angajată la cabinetul notarului public Lidia-Simona Seceleanu ) ar fi eliberat în mod nelegal peste 20 certificate de moștenitor care atestau în fals faptul că beneficiarii acestora erau singurii moștenitori ai unor imobile.

În același context, inculpata ar mai fi emis și alte documente (contracte de cesiune, contracte de vânzare-cumpărare) prin care, în mod nelegal, li s-ar fi permis unor persoane (printre care și o parte din cele cercetate în prezenta cauză) să achiziționeze în baza unor procuri ale căror efecte ar fi încetat de drept ca urmare a decesului titularilor, emise cu mai mult de 15 ani în urmă, terenuri situate în județul Ilfov, a căror valoare depășește 2 milioane de lei, să înstrăineze părți sociale pe care le dețineau în cadrul diverselor societăți comerciale, evaluate la peste un milion de euro, etc.

În dosar au fost dispuse măsuri asigurătorii pentru indisponibilizarea imobilelor ce nu au fost valorificate de inculpați până la data emiterii mandatelor de arestare preventivă, precum și pentru recuperarea prejudiciului produs prin înstrăinarea celorlalte imobile (aproximativ 583.912 euro, 1.128.994 lei și 33.901 USD)”, se arată într-un comunicat DNA.

Articolul precedentApă sistată în două localități din Medgidia
Articolul următorRăzboi în Floreasca. Marica face legea la Baza „Voința” după ce l-a eliminat pe Ilie Năstase din conducerea Academiei „Ilie Năstase”