sursă foto: DNA

Doi notari publici din Capitală au fost reținuți azi de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție pentru 24 de de ore, într-un dosar legat de o serie de certificate de moștenitor false.

Pe numele lor Lidia Simona Seceleanu și Eugenia Cuțaru, inculpatele sunt cercetate de procurorii anticorupție într-un dosar alături de mai multe persoane fizice, inclusiv angajate ale birourilor notariale. În total, procurorii au solicitat Curții de Apel București arestarea preventivă pentru 30 de zile a opt inculpați, dintre care unul se sustrage cercetărilor.

Potrivit DNA, faptele ar fi fost comise începând cu anul 2019, Lidia Simona Seceleanu fiind acuzată de luare de mită (două fapte), fals intelectual, comise în formă simplă și continuată (19 fapte) și abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, comise în formă simplă și continuată (16 fapte).

În același timp, Eugenia Cuțaru este cercetată pentru instigare la fals intelectual în formă continuată (două fapte) și instigare la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

Prezenta cauză vizează eliberarea nelegală, de către unele cabinete notariale, în perioada 2019-2022, contra unor sume de bani, a unor certificate de moștenitor, precum și a altor acte care atestau în fals dreptul de proprietate asupra unor imobile aflate pe raza municipiului București, imobile nerevendicate ori care au aparținut unor persoane fără moștenitori. După obținerea documentelor respective, imobilele erau vândute la prețul pieței.

Concret, în contextul menționat mai sus, inculpata Lidia-Simona Seceleanu, în calitate de notar public, la instigarea și cu complicitatea unor alte persoane (printre care și cele reținute în prezenta cauză – două fiind angajate la cabinetul notarului public Lidia-Simona Seceleanu ) ar fi eliberat în mod nelegal peste 19 certificate de moștenitor care atestau în fals faptul că beneficiarii acestora erau singurii moștenitori ai unor imobile, precum și alte documente (contracte de cesiune, contracte de vânzare cumpărare) prin care, în mod nelegal, li s-ar fi permis unor persoane să achiziționeze terenuri, să înstrăineze părți sociale pe care le dețineau în cadrul diverselor societăți comerciale, etc.

În două dintre cazuri, inculpata Lidia-Simona Seceleanu ar fi primit de la o persoană, prin intermediar, suma de 2.000 euro pentru a elibera două astfel de certificate de moștenitor ce vizau două apartamente din București”, detaliază DNA.

Articolul precedentOrban crede că bugetul alocat Administraţiei Prezidenţiale este pentru a-i asigura lui Iohannis „expediţiile la schi, la golf sau la piramide”
Articolul următorAlexandru Cumpănașu, trimis în judecată pentru fraudarea fondurilor europene