Alexandru Cumpănașu, cândva candidat la prezidențiale (când a obținut voturile a 141.316 de români) și preşedinte al Coaliţiei Naţionale pentru Modernizarea României, este acum unul dintre cei mai noi inculpați într-un dosar instrumentat de procurorii anticorupție.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța îl acuză pe Cumpănașu de participație improprie (în forma instigării) la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în legătură cu angajarea sa în cadrul unui proiect.

Cauza va fi judecată la Tribunalul București, iar deja în prima zi în care a fost înregistrat dosarul – 13 decembrie, instanța a stabilitun termen de 20 de zile pentru formulare cereri şi excepţii”.

Faptele care i se impută lui Cumpănașu ar fi din anul 2016, când a început implementarea proiectului „Consolidarea cadrului pentru creșterea calității serviciilor publice și pentru stabilirea dezvoltării la nivel local”. Proiectul s-a derulat pe o perioadă de 36 de luni și a avut o valoare de 37.138.773,25 lei, din care 31.208.453,94 lei valoare eligibilă nerambursabilă (84,032%) și 5.930.319,31 lei cofinanțarea eligibilă a beneficiarului (15,968%). Deși în implementarea proiectului au fost implicate autorități centrale serioase, procurorii DNA arată că Alexandru Cumpănașu a reușit să își facă rost de o angajare, deși nu avea studiile necesare sau experiență:

În cursul anului 2016, în contextul implementării de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice în parteneriat cu Școala Națională de Studii Politice și Administrative a proiectului finanțat din fonduri europene ce avea ca obiect „Consolidarea cadrului pentru creșterea calității serviciilor publice și pentru stabilirea dezvoltării la nivel local”, inculpatul l-ar fi determinat pe responsabilul de proiect să-l angajeze pe un post de expert IT, în condițiile în care acesta nu îndeplinea cerințele fișei postului (acelea de a deține o diplomă de studii universitare și de a avea experiență în specialitate de minim 1 an).

Ulterior, deși inculpatul ar fi promis de mai multe ori că va aduce documentele respective care să ateste îndeplinirea condițiilor de angajare, nici până la data finalizării proiectului nu a făcut acest lucru.

Ca urmare a demersurilor menționate mai sus, inculpatul ar fi obținut pe nedrept suma de 308.630 lei cu titlu de retribuție pentru activitatea depusă în calitate de expert IT în proiectul respectiv.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii. Până la data întocmirii rechizitoriului, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice nu a comunicat dacă se constituie parte civilă în procesul penal“.

De când se vrea a fi un „lider de opinie”, au mai existat informații vizavi de fapte penale presupus a fi comise de Cumpănașu. În ianuarie 2021, împotriva lui Cumpănașu s-ar fi deschis o anchetă în cadrul căreia erau cercetate activitățile acestuia pe contul de TikTok „proful online”, respectiv dacă discuțiile pe care le avea cu minorii nu intrau cumva în sfera Codului Penal.

Articolul precedentDoi notari, reținuți pentru falsuri legate de certificatele de moștenitor
Articolul următorANRE, despre plafonarea prețului la energie electrică: cine trebuie să depună cerere la furnizor