Momentan nu s-a stabilit nimic în ceea ce privește reducerea cheltuielilor din ministere, a confirmat – fără totuși a confirma – purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.
Deși premierul Nicolae Ciucă anunțase că în ședința de Guvern de ieri miniștrii vor prezenta planurile pentru reducerea cheltuielilor, încă nu s-a stabilit nimic, aparent pentru că documentele necesare nu au fost depuse. Fără a da un răspuns concret, din cele explicate de Cărbunaru, cam aceasta s-ar înțelege.
La finalul ședinței de Guvern, Cărbunaru a venit în fața presei cu un discurs pregătit, însă nu a avut răspunsuri clare la întrebările legate de demersurile concrete pentru reducerea cheltuielilor. Astfel, Dan Cărbunaru a explicat că fiecare minister trebuie să întocmească o listă de reduceri de cheltuieli pentru a coborî cheltuielile guvernamentale cu 10%, fără a afecta investițiile, accentuând că „nu se pune problema de a ajusta salariile în sistemul bugetar”, ci „rămânem în această zonă a nevoii de a reduce cheltuielile publice”.
„Au fost 90 de miliarde de lei, investițiile alocate de Guvern din bugetul național anul trecut; anul acesta sunt peste 110 miliarde de lei. Deci în continuare sunt investițiile cele care vor dinamiza motorul economic, dar în același timp, frânând cheltuielile statului, instituțiilor publice, în zone care să nu afecteze nici funcționarea lor, dar nici implementarea acestor proiecte de investiții.
Vor fi tăieri pe care fiecare minister le va prezenta. Acestea urmează să fie centralizate la nivelul Guvernului și vi le vom prezenta în momentul în care ele vor fi agregate ca atare și vă asigurăm că, după modelul anului trecut, și anul acesta aceste cheltuieli vor fi reduse. E o măsură firească”, a susținut Cărbunaru.
Și totuși, ce s-a întâmplat cu planurile concrete centralizate de ministere? Greu de spus, problema nefiind lămurită. Astfel, purtătorul de cuvânt al Guvernului a susținut că nu știe chiar exact, exact cine a depus documentele solicitate de Ciucă, promițând că va verifica, deși premierul fusese destul de ferm și anunțase că miniștrii trebuie să dea „raportul”… ieri. Discuții totuși în ședința de Guvern nu au fost pe subiect, semn că miniștrii nu au venit cu „temele” făcute. Cel puțin nu toți.
Iar Cărbunaru a arătat că „toate aceste documente depuse de ministere trebuie centralizate tocmai pentru a avea o vedere de ansamblu asupra acestei chestiuni”, precizând fie că „planurile trebuie depuse la Secretariatul General al Guvernului”, fie că „la registratură sau acolo unde l-au depus, la Secretariatul General, acolo unde se depun de obicei documentele cerute de către premier”.
„O țară întreagă știe ceea ce domnul prim-ministru a anunțat, anume faptul că vor fi reduse cu 20 de miliarde de lei cheltuielile pe care statul român le face, fără a afecta salariile angajaților statului român, fără a afecta programul de investiții al statului român. Astăzi (n.r. – ieri) este termenul fixat pentru ca miniștrii să prezinte aceste planuri. În momentul acesta…
(…) trebuie să verific lista ministerelor care au depus şi să revin la dumneavoastră după ce fac această verificare pentru a vă anunța care este situația acestor cheltuieli. De asemenea, vă spun ceea ce știți foarte bine și anume că premierul a cerut reducerea acestor cheltuieli ca o dovadă de cumpătare a satului într-o perioadă complicată, pentru a da un exemplu. Un exemplu repetitiv, pentru că s-a întâmplat și anul trecut același lucru. (…)
E cunoscută și poziția pe care ministrul de Finanțe, domnul Adrian Câciu, a exprimat-o în legătură cu problemele generate de încasările la buget. Suma în sine este legată de nevoia de a așeza o frână pe cheltuielile publice din timp deoarece vă reamintesc, este al doilea an consecutiv în care România a avut un buget aprobat pentru următorul an, înainte ca anul respectiv să fii început, așa cum se întâmpla din păcate în mulți alți ani și este un motiv în plus pentru Ministerul de Finanțe, pentru Guvernul României să urmărească practic, pașii necesari în implementarea acestui buget. Să ia măsurile necesare pentru a efectua corecții din timp, tocmai pentru a evita mișcări bruște, tocmai pentru a evita afectarea unor linii bugetare care sunt necesare pentru funcționarea statului, pentru funcționarea programelor de investiții și aceasta este logica pentru care reducerea acestor cheltuieli este de acest nivel și nu se suprapune strict cu nivelul de colectare care trebuie recuperat. (…)
Chiar domnul ministru de Finanțe, tot aici, în sala de briefing, a și prezentat aceste aspecte, arătând pe de o parte diferența destul de mare între volumul bugetului și această economie de 20 de miliarde de lei, dar și faptul că, pe lângă reducerea în sine a cheltuielilor publice, este necesară și o mai bună colectare, tocmai pentru a echilibra, cumva, balanța în acest context”, a mai spus Dan Cărbunaru.
Însă, chiar dacă a încercat să evite un răspuns concret, Cărbunaru a dat asigurări, pentru ca toată lumea să fie lămurită: lucrurile sunt, cum altfel, decât sub control:
„Fiecare minister, pe baza analizei pe care și-o face, îşi depune acest plan. Dacă vor exista, dar rămâne de verificat în ce măsură avem astfel de situații, cazuri în care anumite ministere nu au prezentat acest plan, cu siguranță în perioada imediat următoare se va întâmpla și vom asista la aceste reduceri de cheltuieli. (…)
Discuțiile în Guvern se poartă în momentul în care sunt centralizate toate aceste propuneri pentru că ele nu sunt abordate segmentatat. Nu este o discuție de a reduce cheltuielile la un minister sau altul, este vorba de un pachet important, consistent din punct de vedere financiar, care reduce presiunea asupra bugetului, ține cont de context și, repet, spun acest lucru, dă o dovadă de abordare cumpătată, chibzuită a banului public. (…)
În ședința de Guvern, planurile nu erau pe masa Guvernului, ceea ce înseamnă că procesul de colectare și de evaluare a lor este încă în derulare. De îndată ce ele sunt așezate, puse laolaltă și pot să facă subiectul unei analize la nivel guvernamental, acest lucru se va întâmpla”.