Sursă foto: Smart City Industry Awards
Sursă foto: Smart City Industry Awards

Palatul Parlamentului a găzduit cea de-a VII-a ediţie a Galei Smart City Industry Awards, un eveniment de excepție organizat de Asociaţia Română Smart City – ARSC.

Evenimentul a fost desfășurat sub patronajul Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării.

Invitați au fost Sebastian Burduja, Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Eduard Dumitrașcu, Președinte ARSC, Marius Humelnicu, Senator din Galați, Comisia IT&AI şi George Tuță, Chestor, Președinte Comisia pentru Automatizare și Viitorul Muncii Camera Deputaților.

Tema principală a Galei Smart City Industry Awards VII a fost ”Sustenabilitatea”

Această ediție a reprezentat, de asemenea, o oportunitate de a aprecia și a recompensa persoanele, instituțiile și companiile care au reușit să se adapteze la contextul actual, să implementeze tehnologii inovatoare și să încurajeze dezvoltarea comunităților prin digitalizare.

Premiile au fost decernate în cadrul secțiunii Urban Age, prezentată de Asociația Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă sub președinția Alexandrei Dobre.

Sursă foto: Smart City Industry Awards

Potrivit comunicatului de presă, laureații acestei ediții au fost următorii:

  1. Măriuca Ivan, Președinte şi Membru Fondator al Fundaţiei Crucea Alb-Galbenă România;
  2. Flaviana Rotaru, Președinte ROHEALTH – Health and Economy Cluster;
  3. Irinuca Văduva, Director General ECDL (European Computer Driving Licence) România;
  4. Hubert Petru Ștefan Thuma, Președintele Consiliului Judeţean Ilfov;
  5. Dany EL-Khalil, COO&Executive Board Member Next Gen Farming.

Președinta Asociației Institutului Român pentru Îmbătrânire Activă: ”Este timpul să-i ținem de mână pe seniorii noștri, să facem alături de ei mai mulți pași, să le ascultăm cu luare aminte cuvintele și să le arătăm că lumea noastra este și va fi mereu și a lor”

În timp ce în statele Europei se vorbește tot mai despre despre îmbătrânirea activă și despre programe tot mai ample de incluziune socială a persoanelor vârstnice, în România, din păcate, acestea sunt tratate ca dependente de ajutor, consumatoare de bugete, o povară financiară prea mare de dus pe umerii economiei. Uităm însă că prin grija lor, noi avem astăzi un univers în care să evoluăm, să dezvoltăm, să fim și acționăm SMART. Este timpul nostru să-i ținem de mână pe seniorii noștri, să facem alături de ei mai mulți pași, să le ascultăm cu luare aminte cuvintele și să le arătăm că lumea noastra este și va fi mereu și a lor. Asigurându-le o îmbătrânire activă, acești oameni pot contribui la dezvoltarea societății din punct de vedere social și economic”, a transmis Alexandra Dobre.

Premiile Categoriei Urban Age acordate de Asociația Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă și înmânate de Alexandra Dobre, Președinte, cu ocazia Gala Smart City Industry Awards 2023:

  • PREMIUL PENTRU UMANITATE – Măriuca Ivan, președinte Fundația Crucea Alb Galbenă România;
  • PREMIUL PENTRU COMPETENȚĂ ÎN SERVICII SOCIALE – Hubert Petru Ștefan Thuma, Președintele Consiliului Judeţean Ilfov;
  • PREMIUL PENTRU EXCELENȚĂ ÎN CERCETARE ȘI INOVARE MEDICALĂ – Clusterul ROHEALTH, reprezentat președinta FLAVIANA ROTARU;
  • PREMIUL PENTRU EDUCARE PRIN DIGITALIZARE – Irinuca Văduva, Director General ECDL (European Computer Driving Licence) România;
  • PREMIUL PENTRU IMPLICARE și SOLIDARITATE – Dany EL-Khalil, COO&Executive Board Member Next Gen Farming.
Sursă foto: Smart City Industry Awards

”Un oraș inteligent, cu autorități implicate și o strategie națională revizuită, ar putea oferi seniorilor exact instrumentele de care au nevoie pentru a rămâne activi și după vârsta de pensionare”

Crearea unor rețele de servicii specifice pentru vârstnici, creșterea funcționalității centrelor multifuncționale la nivel local și național, dar și alfabetizarea digitală sunt doar câteva dintre direcțiile care pot duce către o îmbătrânire activă în România. Este nevoie să dezvoltăm soluții inteligente care să poată oferi o conexiune socială puternică între comunitatea de vârsta a treia și noile standarde de viață impuse de evoluția tehnologică. Viitorul poate fi Smart, chiar și pentru persoanele de vârsta a treia!”, a adăugat Președinta Asociației Institutului Român pentru Îmbătrânire Activă.

”URBAN AGE reprezintă umbrela care va adăposti proiectele, programele și inițiativele noastre”

În egală măsură, Alexandra Dobre a precizat că Smart City nu înseamnă doar tehnologie, ci și capacitatea de integrare, educațiea, investițiile, dar, mai ales, empatie și bune intenții.

Sursă foto: Smart City Industry Awards

Avem nevoie de educație, investiții, proiecte, viziune și strategie pe termen mediu şi lung, înțelegem urgențele persoanelor trecute de prima tinerețe şi faptul că fenomenul îmbătrânirii  populaţiei ia amploare, peste tot în lume”, a punctat Directorul General al Centrului pentru Seniori din Municipiului București.

Evenimentul anual al Galei Premiilor Industriei Smart City a devenit o tradiție care reunește cei mai importanți actori din industria Smart City din România, care contribuie la dezvoltarea comunităților inteligente din țară

Industria Smart City din România a cunoscut o evoluție rapidă în ultimii ani, iar digitalizarea a devenit o prioritate pentru autoritățile centrale și locale, mediul de afaceri și societatea civilă.

În 2019, Asociația Română pentru Smart City a lansat „Carta 2030”, o inițiativă importantă pentru digitalizarea României.

Doi ani mai târziu, numărul proiectelor și inițiativelor Smart City a ajuns la peste 860, iar anul trecut a fost depășit pragul de 1000 de proiecte.

Articolul precedentPrim-vicepreședintele Comisiei Europene, despre pragul pentru abuzul în serviciu: „Marcel Ciolacu și partidul sunt dedicați foarte mult statului de drept”
Articolul următorEficient și rapid: Societatea RAJA dispune de un serviciu de Call Center non-stop
Cristina Antal
Jurnalist full-time / Pesimist part-time