Liderul PSD Marcel Ciolacu consideră că discuțiile din spațiul public ocolesc adevăratele probleme, însă asigură că partidul pe care îl conduce are o direcție clară de acțiune.
Momentul „zero” îl va constitui rotativa guvernamentală, despre care Ciolacu a subliniat că „s-a săturat toată lumea să vorbim” și că „va avea loc mai liniștită decât se tot anunță”, punând însă accent pe planurile de viitor.
Într-o emisiune la România TV, Marcel Ciolacu a dezvăluit parte din planurile pe care le are începând cu momentul în care va prelua funcția de premier, explicând că în continuare este vorba despre mai multe reforme aproape radicale. Reforme care, potrivit lui Ciolacu, au început în „forță” în momentul în care PSD a decis să facă actuala coaliție cu PNL, după o guvernare „dezastruoasă de dreapta”, și când social democrații au lăsat totul la o parte pentru a pune în aplicare un program de guvernare funcțional.
„Cel mai important este viitorul program de guvernare, adaptat pe programul adaptat al coaliției. Fiecare va veni cu propuneri, le vom decide. Aceste propuneri trebuie să vină din toate părțile, să nu mai picăm în plasa în care se critică propunerile PSD”, a explicat Ciolacu pentru sursa citată.
Liderul PSD a vorbit totodată și despre parte dintre măsurile pe care le are în vedere, opinia sa fiind că „în perioadele de criză, statul trebuie să intervină pe o perioadă limitată”.
„Am un dialog cu prim-ministrul Nicolae Ciucă legat de abordarea patriotismului economic. Avem o balanță comercială defavorabilă. În zona produselor alimentare de exemplu, (…) avem un deficit de aproape 4 miliarde de euro (…)
Suntem una dintre țările care în acest moment dezvoltă infrastructură. De peste 20 de ani spunem că depășim recorduri la producție, exportăm și după 20 de ani am ajuns să importăm de aproape 4 miliarde. Trebuie să intervină statul cu un program coerent. Trebuie să intervenim sectorial, sunt mai multe paliere, vom veni cu scheme de ajutor pe această zonă. (…)
Am promis că trebuie să avem o inflație de o singură cifră. Deci trebuie să venim cu un program de guvernare prin care să reducem inflația. (…)
Nu avem coerență, programe. Trebuie să venim cu programe de creștere a animalelor, de producție, e nevoie de o abordare unitară în toate domeniile. (…) Într-un termen rezonabil, România trebuie să aibă o creștere economică bazată pe producție, nu pe consum.
Eu sunt un om de bună credință. Au fost oameni care au distrus industria românească, capitalul românesc. Eu cred că acest moment a fost depășit. Nu cred că-și mai permite vreun om politic să distrugă.
Avem industria materialelor de construcții. Când ai o țară în dezvoltare, mai ales în infrastructura critică, să produci doar 4% din bitumul necesar. Se vor deschide fabrici de bitum. Avem resurse, din petrol se face bitumul. Politica a fost să se închidă fabricile. În România trebuie să fie desfacere (…)
Toată lumea încurajează așa ceva, s-a dus vremea în care România închidea fabrici pe bandă rulantă și era o piață de desfacere pentru toată lumea. Acest lucru a fost făcut forțat pe vremea comuniștilor, oameni care să facă lucruri care nu-și doreau. Trebuie să lași climatul, oamenii de afaceri (…)”, a punctat Marcel Ciolacu, pentru sursa citată.