Sursa: Facebook

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene Marcel Boloș dă asigurări că România se va ține „de cuvânt” în fața Comisiei Europene în ceea ce privește obligațiile asumate prin Planul Național de Redresare și Reziliență, pe palierul pensiilor speciale.

Nici nu există „altă cale să convingem Comisia”, a arătat Boloș, în contextul în care în doar câteva luni legislația privind pensiile trebuie modificată, în caz contrar țara noastră fiind în pericol să piardă niște sume considerabile. Însă, din ce a explicat ministrul la B1 TV, „sunt lucruri care trebuie asumate de coaliție și, desigur, reforma aceasta, așa cum este scrisă ea în Planul Național de Redresare și Reziliență, trebuie dusă la bun sfârșit”.

În iunie, România va depune a treia cerere de plată, iar reformele asumate de România ar trebui să fie deja funcționale și credibile, pentru că, potrivit lui Marcel Boloș, „avem condițiile foarte clare pe care le avem stabilite în Planul Național de Redresare și Reziliență și care spun foarte limpede că două criterii esențiale trebuie îndeplinite”. Pe scurt, sustenabilitatea și contributivitatea.

De aici, sunt două mari lucruri în reforma pensiilor speciale. Se cheamă așa-zisa rată de înlocuire a veniturilor, deci procentul pe care îl aplicăm la câștigul pe care îl are beneficiarul pensiei speciale pentru a-i da pensia, și aici, în sistemul de pensii speciale, noi mergem până la 85%, aplicăm la ultimul salariu în plată sau fiecare lege specială are prevederile ei specifice.

Al doilea element de reformă dur este baza de calcul, adică, cu alte cuvinte, așa cum în sistemul de pensii de general baza de calcul este tot venitul pe toată perioada de activitate a beneficiarul de pensie, așa se solicită și în sistemul de pensii speciale ca această bază de calcul să fie întinsă pe toată perioada de activitate.

Jalonul – și Comisia Europeană, în observațiile pe care le-a trimis – vorbește de întreg bugetul și toate cheltuielile care sunt aferente pensiilor speciale, și să nu uităm că avem un buget mare care este alocat pensiilor speciale, 12 miliarde de lei la 207.000 de beneficiari, și aici Comisia insistă ca volumul acesta de cheltuieli să fie redus pentru ca noi, pe termen lung, să le putem acorda aceste pensii, iar cu banii rezultați în reforma sau ca rezultat al reformei pensiilor speciale să putem să îndeplinim o altă obligație, care vine în trimestrul I al acestui an, prin reforma privind sistemul de pensii generale, să înlăturăm inechitățile în sistemul de pensii general”, a explicat ministrul Marcel Boloș.

Articolul precedentCiolacu vrea o țară cu „patriotism economic”: „Au fost oameni care au distrus industria românească, capitalul românesc
Articolul următor„Tunuri” de milioane date banului public cu stâlpii pe care își agață cablurile Vodafone, Orange, RCS-RDS și Telekom