Cristian Ghinea, fost ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene, avertizează din nou asupra pericolului ca România să piardă sume importante din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), dat fiind că am fi codași la îndeplinirea unui anumit jalon.
Avertizarea lui Ghinea vine în contextul în care, din ce explică acesta, România a depășit „cu 322 de zile” „termenul la care trebuia să finalizele jalonul 430 din PNRR”, respectiv „intrarea în vigoare a legii privind protecția avertizorilor, o transpunere în legislația națională a Directivei (UE) 2019/1937”.
Într-o postare pe Facebook, intitulată „Hopa Mitică la guvernare”, Ghinea explică ce este cu acest jalon, care ține în principal de demersurile efectuate la Ministerul Justiției, dar care s-ar fi poticnit, după ce Comisia Europeană ne-a cam „tras de urechi”:
„Actuala Coaliție avea totul lăsat pe tavă când noi am plecat din guvern. Proiectul de lege era finalizat de către Stelian Ion în fostul guvern. Predoiu a ținut proiectul la sertar și, când s-a prins că se apropie termenul din PNRR și că de asta depind bani mulți, s-a apucat și a făcut unul nou, pe placul Coaliției. Numai că proiectul lui Predoiu era mai slab în măsurile de protecție a avertizorilor. Jalonul a fost ratat la termenul din PNRR, sfârșitul primului trimestru din 2022, legea nu a fost adoptată. (…)
Legea era atât de evident în neconcordanță cu spiritul Directivei UE încât președintele Iohannis a retrimis-o în Parlament. Nu a făcut-o chiar de bună voie, au venit semnalele puternice de la Bruxelles că legea nu corespunde jalonului din PNRR.
Legea a revenit în Parlament, parlamentarii Coaliției PSD PNL UDMR s-au reapucat să facă ceea ce știau ei mai bine: să o măcelărească. Tot o lege care nu încurajează și protejează avertizorii a ieșit. De exemplu, au scos din lege posibilitatea raportărilor anonime.
Abia pe 13 decembrie a fost adoptată din nou legea. Semnalele de la Comisie au fost aceleași: nu protejați avertizorii de integritate, ba dimpotrivă. Ciucă, Ciolacu și Boloș au zis că lasă așa, îi păcălim noi pe ăștia de la Comisie până la urmă, trimitem cererea de plată cu legea așa cum vrem noi. Comisia le-a transmis acum că trebuie să refacă jalonul, altfel nu primim banii din cea de-a doua cerere de plată din PNRR, 2,8 miliarde de euro. Ar fi trebuit să ne aprobe cererea de plată zilele acestea.
O să-i tot auziți zilele astea pe Nicu și Marcel că explică pe la tv că nu au venit banii din PNRR pentru că “a solicitat Comisia lămuriri suplimentare”. De fapt, cei de la Bruxelles s-au lămurit de mult cine sunt PSD și PNL.
Singurul lucru rămas de lămurit e ăsta, sunt PSD și PNL atât de disperați să-și protejeze corupții încât să renunțe la banii din PNRR? Alți bani de investiții în autostrăzi, spitale, școli nu avem”.
Ca un background, la finele lunii mai 2021, Cristian Ghinea anunța că a trimis la Bruxelles Planul Național de Redresare și Reziliență, în baza căruia România ar urma să acceseze granturi și împrumuturi în valoare de 29,2 miliarde de euro. La acel moment, planul era ca România să primească 14,2 miliarde de euro sub formă de granturi și 15 miliarde de euro sub formă de împrumuturi.