Ancheta demarată în noiembrie 2021 de către procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Oradea privind vaccinarea fictivă din centrul de vaccinare Petea, județul Satu Mare, are, până acum, 35 de inculpați care și-au recunoscut vinovăția.
Toți cei 35 au admis că au contribuit în campania de vaccinare „la chiuvetă”, astfel că au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu procurorii, acorduri care au fost trimise la Tribunalul Satu Mare, pentru a fi dispuse măsuri.
Potrivit DNA, printre infracțiuni sunt dare de mită, complicitate la luare de mită, complicitate la fals intelectual, complicitate la fals informatic, și în continuare sunt în desfășurare cercetări față de un alți șapte inculpați aflați sub control judiciar, precum și față de 90 de suspecți.
Inițial, procurorii anticorupție bănuiau că peste 2.000 de certificate de vaccinare ar fi fost falsificate în centrul deschis la Petea (centru care funcționa din 28 mai 2021), dat fiind că unii dintre beneficiarii acestor certificate au ajuns ulterior în spital din cauza Covid și au recunoscut că, de fapt, nu s-au vaccinat.
În urma unor percheziții, procurorii anticorupție au anunțat că au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, a suspecților Daniela-Ioana Hoblea – asistentă medicală în cadrul centrului de vaccinare, Marc Ilieș și Horea Buriceanu – registratori, Voichița-Camelia Sim – asistent medical în cadrul Direcției de Sănătate Bihor, dar și a unei persoane fără calitate specială.
Ulterior, în aceeași lună, urmărirea penală a fost extinsă și în ceea ce îi privea pe alți trei inculpați: Patricia-Diana Barta – asistent medical în cadrul Direcției de Sănătate Satu Mare, și două persoane fără calitate specială.
În timp, ancheta a tot „crescut”, dovedindu-se că zeci de persoane au fost implicate. Cel puțin 35 dintre acestea, conform acordurilor încheiate:
„În toamna anului 2021, 34 dintre inculpați ar fi remis unui intermediar (care și el a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii anticorupție) câte 250 de euro, în schimbul obținerii unor adeverințe de vaccinare și implicit certificate digitale europene Covid, fără să le fi fost administrate efectiv dozele de vaccin.
Mai departe, în scopul menționat mai sus, din banii respectivi primiți de la cei 34 de inculpați, intermediarul ar fi remis inculpatei Hoblea Daniela-Ioana, la data faptelor asistentă medicală în cadrul Centrului de vaccinare Petea, județul Satu Mare, câte 150 euro/persoană, în total 5.100 euro, restul păstrându-i pentru sine.
Cei 35 de inculpați au declarat expres, în prezența apărătorilor aleși, că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, au acceptat încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și au fost de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora – între 1 și 3 ani cu suspendarea executării pedepsei și interzicerea unor drepturi”, au comunicat procurorii.