Sursa: Facebook

Tanczos Barna, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, este hotărât să folosească fondurile pe care România le are incluse în Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru împăduri, însă până atunci mai facem câteva „comitete și comiții”.

Ieri, ministrul a anunțat că aproape suntem salvați în fața fenomenului de deșertificare, dat fiind că în minister există deja specialiști unul și unul care lucrează la o „Strategie Națională pentru Prevenirea și Combaterea Deșertificării și Degradării Terenurilor”. Pentru că lucrurile bune, nu-i așa, încep întotdeauna cu o strategie.

Într-o postare pe Facebook, ministrul Tanczos Barna promite că, până în septembrie, specialiștii mai sus amintiți vor finaliza Strategia, ieri fiind „prezentate studiile care stau la baza strategiei, dar și un set de 55 de măsuri propuse în domeniul agriculturii, domeniul forestier și al apelor”.

Cert este că ministrul vrea să arate că are și un plan concret, nu doar cuvinte înșirate pe hârtie, însă subliniază că, „este nevoie de intervenție serioasă, investiții, programe naționale și o strategie clară pe baza căruia să armonizăm politicile publice din acest domeniu”.

Și, chiar dacă luna trecută președintele Agent Green a acuzat că Guvernul se pregătește să arunce cu bani ilogic, intenționând să cheltuiască o mare parte din banii PNRR pentru a împăduri deșertul Olteniei în loc ca „împăduririle să începă acolo unde mai există apă, adică de-a lungul tuturor râurilor”, ministrul Mediului insistă pe această idee:

Deșertificarea reprezintă un risc pentru România. Mai ales în sudul țării, unde au dispărut pădurile acum multe decenii, vedem cum terenurile se degradează și nu mai pot fi integrate în circuitul agricol. (…)

Pădurile joacă un rol esențial în combaterea schimbărilor climatice și a deșertificării. Avem nevoie de un program național pentru păduri.

În PNRR avem fonduri de 730 milioane de euro din care vom crea 56.000 ha de noi păduri și vom reface habitate forestiere degradate. Trebuie să găsim soluții pentru a finanța și a încuraja crearea perdelelor forestiere de protecție a terenurilor agricole”, a precizat Tanczos Barna.

Articolul precedentGermania ia noi măsuri de reducere a consumului de curent electric: Catedrala din Koln nu va mai fi iluminată noaptea
Articolul următorSancțiuni, plus măsuri de interzicere și suspendare a activității, după controalele Comandamentului Estival; se intensifică verificările în grădiniţe și tabere de copii