“Cât de sustenabil este noul „minerit”?” este titlul articolului despre criptomonede, articol publicat de platforma online Infoclima.ro.
Articolul precizează că mai mulți cercetătorii din cadrul universităților din Cambridge și Digiconomist au estimat că cele mai mari două criptomonede din lume, Bitcoin și Ethereum, au nevoie împreună, anual, de două ori mai multă electricitate decât are nevoie întreaga Suedie.
Potrivit unui nou studiu, mineritul de Bitcoin consumă aproximativ 120 TW/h pe an, cam cât consumul anual de electricitate al Argentinei și mai mult decât consumă împreună giganții tech Apple, Google, Microsoft și Facebook.
Criptomonedele sunt bani digitali, descentralizați, care se bazează pe tehnologia blockchain
În articolul publicat de platforma online Infoclima.ro, Dr. Andreea Vornicu, Alexandra Corbu și Vlad Zamfira au abordat sectorul criptomonedelor, sector care promite să devină o alternativă la instrumentele financiare tradiționale, dar care riscă să submineze eforturile globale de a limita și combate efectele schimbărilor.
Blockchainul, parte esențială din această arhitectură digitală, poate fi înțeles ca un registru deschis care înregistrează fiecare tranzacție sub forma unui cod sau bloc.
Fiecare tranzacție cu monede virtuale este legată de celelalte tranzacții printr-un “lanț”, și, astfel, se creează acest sistem.
Se estimează că, zilnic, sunt tranzacționate criptomonede în valoare de peste 90 miliarde dolari, ponderea cea mai mare ocupând-o doar două criptomonede (din peste 18.000 câte sunt astăzi): Bitcoin și Etherum
Prima criptomonedă virtuală, Bitcoin, a apărut în 2013, iar mesajul din spatele acestei active a fost de a oferi o alternativă la sistemul financiar global.
Creșterea accelerată a acestei industrii a atras atenția și asupra costurilor climatice a activelor virtuale, precum și asupra implicațiilor socio-economice care se resfrâng atât asupra investitorilor, cât și asupra societăților.