Captură video/Facebook:Sorin Cîmpeanu
Captură video/Facebook:Sorin Cîmpeanu

Într-o declarație de presă susținută astăzi, 12 iulie, Sorin Cîmpeanu a prezentat noile legi ale proiectului România Educată.

Aflat la sediul ministerului, Cîmpeanu a precizat că aceste legi nu realizează o cosmetizare a sistemului, ci sunt o reformă a sistemului de educaţie.

De asemenea, aceasta reprezintă cea mai largă consultare publică realizată vreodată pe tema educaţiei.

În 27 septembrie 2021, Comisia Europeană a aprobat reforma numărul 1 din educaţie, elaborarea pachetului legislativ pentru implementarea proiectului România Educată, termenul asumat fiind trimestrul trei din 2023, septembrie 2023. Parlamentul European a validat în luna noiembrie această reformă.

Astăzi, 12 iulie, la un an de la prezentarea raportului final al proiectului România Educată, Ministerul Educaţiei a transpus în texte de lege toate principiile din proiectul România educată. Avem două proiecte, unul pentru legea învăţământul preuniversitar România Educată şi unul pentru legea învăţământului universitar România Educată. Aceste proiecte de lege au fost elaborate de către Ministerul Educaţiei, cu resurse proprii, prin consultarea tuturor direcţiilor de specialitate”, a explicat ministrul Educaţiei.

Începând cu data de 13 iulie, proiectele vor fi lansate în consultare publică pentru o perioadă de 35 de zile, până pe data de 17 august, perioadă de consultare în care aşteaptă opinii de la toţi cei interesaţi în bunul mers al educaţiei

Reiterez faptul că abordarea proiectului România Educată a presupus şapte grupuri de lucru, plus un grup care a asigurat integrarea opiniilor exprimate de către peste 10.000 de persoane, pe parcursul consultărilor”, a spus ministrul, arătând că aceste propuneri au fost integrate în proiecte”, a adăugat ministrul.

Sorin Cîmpeanu: ”Proiectul România Educată beneficiază deja de o asumare guvernamentală explicită şi beneficiază de o asumare parlamentară, prin includerea în PNRR a capitolului România Educată, cu o pondere a finanţării de peste 12% din totalul PNRR”

De asemenea, ministrul Educației a ținut să adauge că Parlamentul a validat şi Strategia naţională de apărare a ţării, în care se regăseşte de asemenea un capitol dedicat educaţiei.

Potrivit declarației, proiectele vor fi disponibile de îndată după ce vor fi prezentate în Guvern, şi, după cele 35 de zile de consultare publică, va exista o perioadă scurtă de integrare a observaţiilor şi propunerilor rezultate în urma consultării.

După data de 1 septembrie, după ce proiectele vor fi adoptate în Guvern, în forma îmbunătăţită, ele vor fi transmise Parlamentului, care îşi va începe parcursul normal pentru orice adoptare a oricărei legi”, a afirmat Sorin Cîmpeanu.

Legile au beneficiat de consultare din partea Comisiei Europene şi OECD

Aceste legi nu realizează o cosmetizare a sistemului de educaţie ci sunt cu adevărat o reformă a sistemului de educaţie. Legile vor putea să intre în vigoare după 30 de zile de la publicarea în Monitorul oficial, după care urmează o perioadă de 8 luni pentru realizarea legislaţiei subsecvente”, a conclus ministrul Educației.

Articolul precedentÎn timp ce angajările la stat au fost blocate, Alexandra Dinulescu, o fată de 24 de ani „cu energie”, a fost numită la cabinetul șefului ANRE
Articolul următorUn bărbat din Iași și-a transportat copiii în portbagajul deschis al mașinii
Cristina Antal
Jurnalist full-time / Pesimist part-time