Petru Mărginean s-a născut de 23 august (1959) şi a trăit toată viaţa în Deva, un orăşel pe care îl poţi străbate la pas în jumătate de oră de la un capăt la altul. Mărginean a fost primar USL în mandatul 2012 -2016 şi candidează iar din partea Partidul Puterii Umaniste (SL) . Omul care vrea să ocupe din nou fotoliul de primar şi-a fixat ca temă preferată de campanie gunoaiele din Deva, dar îşi ilustrează comentariile cu o poză dintr-un oraş vecin. Pe de altă parte, în aceste zile, angajaţii Primăriei Deva sunt obligaţi să lucreze la recuperarea unui prejudiciu estimat la peste 500.000 lei, „gaură” lăsată în conturile primăriei chiar de „administraţia Mărginean” pentru o afacere cu gunoaie.
Povestea gunoaielor din zona inundabilă a Devei
Totul a început pe parcursul anului 2015. În urma verificărilor efectuate de Apele Române prin Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Hunedoara s-a constatat că deşeurile provenite din lucrările de reabilitare a spaţului public urban al Municipiului Deva au fost depozitate necontrolat pe terenul situat în zona cuprinsă între digul de apărare împotriva inundaţiilor şi malul stâng al Râului Mureş.
Retezatul, sufocat de gunoaiele Goscomloc-ulu
„Prin procesele-verbale de constatare întocmite s-a precizat că depozitarea deşeurilor a fost făcută de firmele care au executat în anul 2015 reabilitarea spaţiului public urban în baza autorizaţiilor de construire emise de Municipiul Deva care prevăd obligaţia titularului să transporte materialele, care nu se pot recupera sau valorifica, la groapa de împrumut din spatele rampei de gunoi a Municipiului Deva şi/sau la halda de steril din Calea Zarandului”, se arată într-un raport al Curţii de Conturi.
Acte „din pix”, gaură la buget
Cum spuneam la început, Deva este un oraş mic. Primarul Petru Mărginean nu avea cum să nu ştie că dispoziţiile semnate de el sunt aberante şi imposibil de executat. Nu o spunem doar noi, o spun şi auditorii Curţii de Conturi. „…aceste dispoziţii nu au putut fi aplicate de persoanele juridice care au executat lucrările de reabilitare întrucât halda de steril era ecologizată încă din anul 2009 iar groapa de împrumut era parţial umplută. În consecinţă, executanţii lucrărilor au transportat şi depozitat aceste deşeuri în vecinătatea fostei gropi de împrumut, respectiv în zona de protecţie şi zona inundabilă cuprinsă între malul stâng şi digul de apărare împotriva inundaţiilor”, scriu auditorii în raportul lor. Astfel, începând cu data de 16.10.2015, Apele Române Hunedoara a stabilit pentru Municipiul Deva măsuri de remediere a situaţiei create, respectiv încetarea depozitării deşeurilor de orice fel în zona menţionată şi înlăturarea gunoaielor depozitate, nivelarea terenului şi readucerea la cota iniţială. Verificările ulterioare în teren au scos la iveală faptul că măsurile dispuse nu au fost îndeplinite în totalitate de gospodarii oraşului de la acea vreme. Pe cale de consecinţă SGA Hunedoara a amendat Primăria Deva cu 40.000 lei. Deşi Primăria a contestat amenda în instanţă, Judecătoria Deva a respins acţiunea şi cheltuiala a rămas, gaură, în bugetul local al oraşului.
Vinovaţii vor fi puşi la plată
Spre finalul anului 2016, Mircia Muntean, în calitate de primar nou ales, întocmeşte un proiect de ecologizare a terenului transformat de Petru Măginean în groapa de gunoi neautorizată. Lucrările de „Ecologizare mal stâng râul Mureş în zona rampei de gunoi a Municipiului Deva”, conform devizului general estimativ, erau în valoare totală de 559.000 lei. Ulterior, Primăria Deva a încheiat cu SC TELECERNA SRL Deva contractul de lucrări nr.40227/ 27.10.2016 în valoare totală de 475.596,02 lei , cu termen de execuţie de două luni de la data ordinului de începere a execuţiei lucrărilor (30.10.2016). Până la urmă, auditorii Curţii de Conturi au estimat o pagubă la bugetul local în sumă de 525.196 lei, „gaură” provocată de plata unui studiu tehnico-economic de igienizare a zonei – 9.600 lei, lucrări de ecologizare – 475.596 lei, plus amenda dată de Apele Române în sumă de 40.000 lei.
Angajaţii Primăriei Deva lucrează acum (alţi bani, altă „distracţie”) la stabilirea prejudiciului cert pentru că există indicii cum că unele lucrări au fost umflate „din pix” şi de trei ori peste ceea ce s-a făcut în realitate. Potrivit auditorilor Curţii de Conturi, paguba trebuie recuperată de la cei care s-au făcut vinovaţi de prejudiciul creat, în speţă „administraţiile” Petru Mărginean şi Mircia Muntean. „Astfel, dacă autorităţile locale manifestau interes cu privire la modul de gestionare a deşeurilor provenite din reabilitarea spaţiului urban ar fi fost evitată atât sancţionarea contravenţională a Municipiului Deva cât şi efectuarea de cheltuieli suplimentare din bugetul local pentru ecologizarea zonei unde au fost depuse necontrolat deşeurile”, este concluzia auditorilor de conturi.
Suprema aroganţă a candidatului PPU
Gunoaiele vor rămâne o temă de campanie „la modă” pentru că oricând se vor găsi câţiva nemulţumiţi care să aplaude. Totuşi, este greu de înţeles „aroganţa” candidatului Petru Mărginean care sparge limitele bălăcărelilor electorale, folosind imagini cu gunoaie din alt oraş (municipiul Hunedoara, cartier Micro 5, strada Independenţei) în condiţiile în care a fost primar al Devei patru ani, este devean din născare şi are în spate o televiziune locală a familiei (Antena 3 Deva).