Sătenii din satul Buta nu îsi mai pot paste oile pe vechile halde de steril de la poalele Retezatului, întrucât angajatii societatii de gospodarire din localitatea Uricani din Valea Jiului – Goscomloc SA –  si-au facut un obicei din a depozita o parte din gunoaie acolo. 3

De altfel, uricanenii mai spun ca, desi groapa de gunoi a Uricaniului este închisa si transportul gunoaielor trebuie facut la halda din municipiul Vulcan, mai sunt situatii destul de dese când angajatii au ordin sa le aduca la vechea groapă. În tot acest timp, primarii celor doua localitati se contrazic între ei, iar comisarii Garzii de Mediu asteapta ca presa sa le aduca în dar fotografii si filmari cu cei care polueaza frumusetile Retezatului.Mai mult, nu este prima data când satenii din satul Buta ridica probleme referitoare la gunoaiele de pe pășunile lor.
„Oile mele pasteau de obicei pe halda de steril, ca nu am putere sa le urc sus, în munte. Au venit astia de la gunoi si au lasat mizeria asta aici. Au mai lasat-o o data si au fost obligati s-o ia, dar au început s-o aduca din nou. E pacat de munti, ca se îmbolnavesc animalele noastre si nu mai creste nimic pe aici”, a declarat Camelia Corici, sateanca din Buta.
Florin Tanase a explicat ca vechile halde de steril nu sunt singurul loc în care societatea de gospodarire prefera sa-si arunce gunoaiele. „Ei nu mai au voie sa arunce la groapa noastra, a Uricaniului si trebuie sa duca tot gunoiul la Vulcan, dar am înteles ca acolo primarul Ile a pus taxe mari. Si atunci ai nostri varsa gunoiul pe unde apuca, prin locuri despre care stiu ei ca sunt  mai neumblate. Le-am vazut masinile mergând pe drumurile forestiere încarcate ochi. Eu nu le pot spune nimic, ca nu am functie ca sa ma asculte”, a precizat barbatul.
Reprezentantii societatii de gospodarire neaga totul si sustin ca nu este treaba lor daca altcineva arunca gunoiul intentionat în zonele din munti. „Nu este problema noastra daca altcineva arunca gunoiul în locuri nepermise. Noi la comuna Câmp avem abonatii nostri, care au pubele, astfel ca nu ducem noi gunoiul acolo. Cine duce sa-si asume responsabilitatea. Noi avem contract cu Vulcanul si acolo ducem tot gunoiul”, a replicat Dan Gârjoaba, maistru în cadrul Goscomloc.
Totusi, primarul municipiului Vulcan, Gheorghe Ile, sustine ca gunoiul de la Uricani însumeaza aproximativ doua masini pe saptamâna, în conditiile în care alte localitati mai mici, cum este cea pe care o conduce, aduna 15-20 de masini saptamânal.
„În primele luni de la semnarea contractului au adus mai des, dupa care transporturile s-au mai rarit. În luna martie au adus numai doua masini cu gunoi într-o saptamâna, în conditiile în care noi ducem cam 20 de masini pe saptamâna. Iar luna aceasta nu au adus nicio masina pâna acum”, a declarat Gheorghe Ile.
Cu toate acestea, primarul Uricaniului, Danut Buhaescu, mentioneaza ca gunoaiele uricanenilor sunt duse la halda de la Vulcan „de câte orieste nevoie”, iar daca se transporta în alta parte, „îi amendam pâna la loc comanda”.                     
„Dupa ce am primit o amenda de la Mediu de 500 de milioane de lei vechi, numai la halda la Vulcan ducem gunoiul. Tot gunoiul este dus numai si numai la groapa la Vulcan. Cum sa duc numai o singura masina? Nici încoace nu este dusa, iar daca noi prindem vreo masina de la Goscomloc sa duca gunoiul, îi amendam pâna la loc comanda. Apoi ce o fi declarat domnul Ile, este numai problema lui. Eu stiu ca pleaca din Uricani numai la groapa de gunoi din Uricani. Nu vreau sa spun nimic, vreau sa spun ca daca i-as prinde, as lua masuri. Eu stiu ca mai sunt cei de la Mediu, domnul primar Ile trebuie sa reclame la Mediu”, a adaugat Danut Buhaescu.
Cristian Moldovan, comisarul sef al Garzii de Mediu Hunedoara, este de parere ca adevarul poate iesi la iveala daca persoanele care polueaza Retezatul vor fi filmate, fotografiate si mai apoi „pârâte” institutiei pe care o conduce.

“În astfel de probleme, este necesar ca persoanele care fac asta sa fie filmate si fotografiate, chiar de catre dumneavoastra, ca sa nu nege ca nu au fost ele. Noi putem numai sa cerem primariei sa curete acel loc”, a declarat comisarul sef al Garzii de Mediu Hunedoara.

Articolul precedentRomânia “Naşilor” Corneliu Istrate – Galaţi (II)
Articolul următorTătucul falimentelor bancare, în afara legii