Sursa foto: Facebook/Emil Boc
Sursa foto: Facebook/Emil Boc

Primarul Clujului este de părere că urmează o viitoare criză a gazului în Europa, iar fenomenul va avea efecte mai dramatice decât criza COVID-19.

În același context, Emil Boc a vorbit despre o potențială recesiune, criticând Germania pentru lipsa unei strategii la nivel european în ceea ce privește aprovizionarea cu gaz în următoarea iarnă.

Primarul Clujului: ”Eu am tras niște semnale foarte serioase de alarmă că această criză a gazului poate avea consecințe mai dramatice decât COVID-19”

Partea goală a paharului este criza economică și o potențială recesiune care bate la ușă, datorită crizei gazului. Eu am tras niște semnale foarte serioase de alarmă că această criză a gazului poate avea consecințe mai dramatice decât COVID-19, dacă nu se iau acum măsurile necesare pentru la iarnă. Sunt decizii strategice ca până în octombrie, 80% din capacitatea de stocare a gazelor să fie realizată pentru iarnă, iar până la începutul iernii să fie 90. Dar, la cum arată lucrurile astăzi, aceste scenarii sunt doar ipotetice, nu sunt realizabile”, a declarat Emil Boc într-o emisiune radio, potrivit Gândul.ro.

Boc a criticat dur refuzul Germaniei de a folosi energie nucleară. Mai mult, edilul este de părere că este nevoie de o analiză matură la nivelul Uniunii Europene cu privire la utilizarea de surse alternative de energie. Toate acestea au ca scop reducerea dependenței de gazele rusești.

Emil Boc: ”Nu poți să fii șantajat la infinit de către Rusia. Deciziile trebuie luate acum”

Insistând pe faptul că Ucraina trebuie să iasă victorioasă, primarul municipiului Cluj a precizat că Rusia trebuie învinsă strategic astfel încât să nu mai fie capabilă niciodată să ”mai ridice capul ca să șteargă de pe harta Europei sau a lumii țări sau să pretindă să dispară națiuni din Europa”.

Mai mult, fostul premier acuză faptul că instituțiile UE au o atitudine superficială în fața unei viitoare crize economice.

Trebuie să ne gândim că sunt și alte metode de energie, de la gazele lichefiate, trebuie să ne gândim la sursele de energie alternative, cum este energia nucleară, pe care o consider verde și nepoluantă și care se încadrează în principiile europene pentru o Europă neutră climatic până în 2050. Deciziile trebuie luate acum, iar problema este astăzi pe agenda Consiliului European de la Bruxelles, dar problema economică mi se pare că este tratată superficial, cu o atitudine de «lasă, că ne-om descurca noi cumva». Iarna nu e departe, suntem în luna iunie și deja din octombrie avem nevoie de gaz pentru iarnă”, mai spune Boc.

Articolul precedent Revoluție pe piața imobiliară din China, din cauza crizei economice: Apartamente vândute în schimbul unor cantități de grâu sau usturoi
Articolul următorPrahova: Teii de pe domeniul Cantacuzino, măcelăriți de culegătorii de flori
Jurnalist full-time / Pesimist part-time